Wethouder Paul van Meekeren op het groene dak van Theater de Purmaryn.
Wethouder Paul van Meekeren op het groene dak van Theater de Purmaryn. (Foto: aangeleverd)

Purmerend draagt flink steentje bij

PURMEREND - Ook in Purmerend dragen we graag ons steentje bij aan duurzaamheid. Wilt u ook duurzamer leven? Dan kan de gemeente u daar misschien bij helpen. Wethouder Paul van Meekeren vertelt welke mogelijkheden er zijn.

Heb je tips voor de inwoners?

"Er zijn meerdere voorzieningen en/of maatregelen die je als inwoner kunt invoeren om duurzamer te leven. Zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp laten installeren, isolatie laten aanbrengen, enkelglas vervangen door HR++ / triple glas of het laten verwijderen van de gasaansluiting om over te kunnen gaan op stadsverwarming of all-electric. Inwoners van Purmerend kunnen hiervoor gebruik maken van een duurzaamheidssubsidie of -lening. Ook bieden we sinds kort subsidie op groene daken. En weet u niet zo goed waar te beginnen, maak dan eens een afspraak met een energiecoach. Die geeft handvatten om energie en geld te besparen."

Groene daken, wat is hier het voordeel van?

"Een groen dak is een dak dat begroeid is met planten – dit kan variëren van een simpel sedumdak tot een dakterras vol bomen en planten. Theater de Purmaryn heeft bijvoorbeeld een sedumdak van maar liefst 560m2. Het (laten) aanleggen van een groen dak kent een hoop voordelen. Het werkt isolerend en verkoelend, waardoor er minder gas gestookt hoeft te worden. Voor het klimaat is het ook voordelig; een groen dak zorgt voor extra CO2-opname en het neemt deels water op, waardoor er minder water op straat komt te staan."

Weet u niet zo waar te beginnen? Maak dan eens een afspraak met een energiecoach

En: "Ook zorgt het voor biodiversiteit, aangezien sedum heel interessant is voor bijen en vlinders. Tot slot is een groene omgeving goed voor de mens en een fleurig dak helpt daar natuurlijk bij. Ik raad dan ook iedereen aan om zich eens te verdiepen in een groen dak – met zo'n lijst aan voordelen kan het alleen maar een goede, duurzame toevoeging zijn aan uw huis!"

Meer weten? Kijk eens op duurzaam.purmerend.nl.