Tentoonstelling Verstilde Toegankelijkheid.
Tentoonstelling Verstilde Toegankelijkheid. (Foto:aangeleverd )

Verstilde vergankelijkheid in textiel

WATERLAND - Textielkunstenaar Mieke Werners exposeert onder de titel "Verstilde vergankelijkheid" tot en met 1 maart 2020 een selectie van haar textiele beelden in het Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam.

Het thema "vergankelijkheid " is altijd weer terug te vinden in haar werk. Op het eerste gezicht lijken de beelden, ook door het gebruik van pasteltinten, sprookjesachtig maar tonen als bij een goed sprookje ook een donkere kant. Het werk van Mieke Werners is intrigerend, realistisch en vervreemdend tegelijk. Zij voert u naar een andere wereld waarin de schoonheid van vergankelijkheid in al zijn verstilling ontroert en emotioneert.

Textiel en vilt

Mieke: "ik heb mij gespecialiseerd in werken met textiel. Voor mij is het schilderen en beeldhouwen tegelijk. Textiel kun je rafelen, scheuren en je kunt er gaten in maken. De bewerkte vezels maken tezamen een textuur die dát uitbeeldt wat ik wil met mijn beelden. Mijn werk lijkt vaak beschadigd. Verval hoort bij het leven, het is een van mijn inspiratiebronnen. Het hoeft niet allemaal strak en glad afgewerkt te zijn". Eind jaren '90 ontdekte Mieke het vilten.
"Ik heb een geheel eigen werkwijze ontwikkeld door gebruik te maken van de oeroude techniek "VILT". Ik vermeng wol met allerlei andere vezels zoals zijde, katoen, vlas en doorzichtig materiaal. Ik ben blijven experimenten met het materiaal. De techniek van het vilten geeft me de mogelijkheid een ontdekkingsreiziger te blijven".

In de expositie in de Kunstzaal is naast de kunstwerken tevens een video van haar werkwijze te zien en Mieke zal ook een aantal workshops voor kinderen en volwassenen gaan verzorgen in het museum. U kunt de tentoonstelling bekijken tot en met 1 maart 2020.