Een zonnetje in huis: wie wil dat niet?
Een zonnetje in huis: wie wil dat niet? (Foto: Pexels.com)

Best leuk toch, het zonnetje in huis?

REGIO - Een zonnetje in huis willen we allemaal, maar een stralende zon op het huis kan ook heel veel geld besparen. Hoe zit dat precies met zonnepanelen? Gaat het om het aantal uren?

De opbrengst van zonnepanelen wordt berekend door zoninstraling, de kracht van de zon. Niet zozeer het aantal zonuren. Maar wacht: meer zonuren betekent uiteraard meer opbrengst, maar er is een remmende factor: temperatuur. Bij een hogere temperatuur is het rendement – verrassend genoeg – lager, maar dat werkt niet op tegen het aantal hogere zonuren in de zomer. Met andere woorden: doorgaans meer zonuren betekent meer opbrengst. Vandaar ook dat mei en juni doorgaans de beste maanden zijn om zonnepanelen te hebben.

Hoger rendement

Het afgelopen jaar was een goed jaar voor zonnepaneleneigenaars. Zo was in 2019 – zo blijkt uit gegevens van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal met gegevens van Siderea – de landelijk gemiddelde zoninstraling acht procent hoger dan het langjarig gemiddelde van 1991 tot en met 2015. Zo'n 800.000 huishoudens hebben zonnepanelen op het dak. Dat is zo'n tien procent van het totaal. Het is natuurlijk belangrijk om je goed te laten informeren bij de aanschaf van zonnepanelen. Goedkoop is niet altijd goed en duur is niet altijd 'te duur'. Verschillende factoren zijn van belang. Duurzaam Bouwloket kan jouw helpen om de juiste beslissing te nemen bij de aanschaf van zonnepanelen.

Meer weten: duurzaambouwloket.nl