Een warme dag betekent nog geen klimaatverandering
Een warme dag betekent nog geen klimaatverandering (Foto: Pexels.com)

Verschil tussen klimaat en weer

REGIO – ''Zie je wel, het klimaat verandert.'' Met een hevige regenbui ontkom je er niet aan om te pas en te onpas stellige kreten te horen over het klimaat. Juist, maar hier gaat het over 'het weer'. Een momentopname. En 'het weer' en klimaat zijn twee totaal verschillende begrippen. Hoe zit dat dan?

Het klimaat is een gemiddelde

Het weer is een momentopname, zoals de toestand van de atmosfeer nu is. Kijk naar buiten, omhoog, voel de lucht en je weet het: dit is het weer. Temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, bewolking en wind zijn elementen die hier een rol bij spelen. Bij klimaat spelen deze elementen ook een rol, dus waar zit het verschil?

Klimaat

Het klimaat is een gemiddelde, gemeten over een langere periode, bijvoorbeeld dertig jaar, van de temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, bewolking en wind. Eigenlijk dus een soort weerbericht over een langere periode, zou je kunnen stellen. Tijdens een warme zomerdag is het dus niet heel zinvol om een uitspraak te doen over 'het klimaat', dat is namelijk nergens op gebaseerd. Enkel onderbuikgevoelens, die natuurlijk weer om een andere reden niet zomaar genegeerd mogen worden, ontstaan door een momentopname van het weer zeggen dus niks over het klimaat gemeten over een langere periode. Of, zoals in de rechtsgeleerdheid dan zo mooi wordt verwoord: 'Daar kunnen we geen uitspraak over doen.' En zo is het.