Ewoud Beemster.
Ewoud Beemster. (Foto: aangeleverd)

'Aan mijn conditie kan het niet liggen...'

ALKMAAR - Een groep van zestien Nederlandse vrijwilligers stapte afgelopen vrijdag op het vliegtuig naar Tanzania om geld op te halen voor een VSO-project in Noord Tanzania. Onder hen bevindt zich Alkmaarder Ewoud Beemster (72). De groep start met ingang van vandaag aan een klim naar de top van de Mount Meru in Tanzania, een berg van 4.566 meter hoogte: de 'Kili Mount Meru Challenge'.

Alkmaarder Ewoud Beemster deelnemer aan Kili Mount Meru Challenge

VSO is een internationale vrijwilligersorganisatie die mensen met verschillende achtergronden, expertises en ervaringen samenbrengt. De organisatie werkt in 23 landen aan blijvende verandering door kennis en vaardigheden te delen. Zo bouwt VSO aan een eerlijke wereld met gelijke kansen en rechten voor iedereen, in de armste gebieden van Afrika en Azië.

RISE

Het VSO-project in Noord Tanzania waar de Kili Mount Meru Challenge voor bestemd is, luistert naar de naam RISE. Dit programma verbetert de leefomstandigheden van 650 gezinnen in Kagera, een van de armste gebieden in het noordwesten van Tanzania. RISE richt zich op hulp op het gebied van voedselzekerheid, inkomen en kwaliteit van onderwijs. En dan met name voor de armste families in de gemeenschap: alleenstaande moeders, kinderen met een beperking of grootouders die voor de kinderen zorgen omdat de ouders er niet meer zijn.

De in Alkmaar geboren en getogen Ewoud Beemster kwam met VSO in aanraking door zijn dochter Janneke die met man en kinderen in Tanzania woont en bij de vrijwilligersorganisatie heeft gewerkt. "Ze maakte me attent op de Kili Mount Meru Challenge waarop ik besloot mee te doen. Nadat ik contact had gelegd met VSO ben ik naar een informatieavond geweest die plaatshad in Utrecht. Daar kwam wel 80 man op af", zegt Beemster vlak voor zijn vertrek. Uiteindelijk bleef hij met vijftien sportievelingen over die de uitdaging wel aangingen.

Fysiek

"Ik doe mee aan de Kili Mount Meru Challenge omdat ik graag kansarme gezinnen uit Kamchumu wil helpen, maar ook om te kijken of de klim fysiek nog mogelijk is voor mij. Uiteraard wilde ik financieel ook een duit in het zakje doen, dus via crowdfunding heb ik mijn streekbedrag van € 5000,- behaald!" aldus Beemster die na zijn pensioen als contractmanager bij Schiphol eerder al het nodige vrijwilligerswerk verrichtte in de schuldhulpsanering en vluchtelingenwerk.


Lees verder op pagina 8




Afbeelding
Afbeelding