E.A.Z. windmolen.
E.A.Z. windmolen. (Foto: Hendrik Lueders)

Energie opwekken door wind en zon?

REGIO - De stroomrekening is aan het stijgen. Op het platteland zoekt men naar manieren te verduurzamen en om te besparen op de stroomrekening door zelf stroom op te wekken. Voor een stabiele stroomvoorziening is het belangrijk om deze stroom op te wekken wanneer deze verbruikt wordt.

Zonnepanelen bieden een uitkomst in de zomer, maar leveren niet voldoende stroom in de winter. In de winter waait het juist veel. Daarom is de kleinschalige windmolen een belangrijke aanvulling. Met de combinatie van zon in de zomer en wind in de winter kan het jaar door in de eigen stroombehoefte worden voorzien. De gelijkmatige energieopwekking houdt het elektriciteitsnet in balans en vereenvoudigt het vraagstuk van energieopslag, op het boerenerf kan dit al op een kleinverbruik aansluiting zonder deze te verzwaren. De E.A.Z.-Twaalf wordt gebruiksklaar opgeleverd. Dat betekent niet alleen de molen en eventueel de zonnepanelen en de energieopslag geplaatst worden, maar ook de vergunning, de eventuele subsidies en de netaansluiting geregeld worden. Volledig ontzorgd van A tot Z..

De opbrengst van de windmolen moet altijd op de specifieke locatie berekend worden. Een obstakelberekening die rekening houdt met bijvoorbeeld bebouwing en bomen is hierin van belang. De gemiddelde opbrengst van de windmolen in Noord Holland is 30.000 kWh/jaar. Omdat er vaak wind is, vormt de windmolen de basis van het energiesysteem. E.A.Z. Wind levert dit complete energiesysteem. De schaal van de E.A.Z. windmolen en van de panelen past bij de schaal van de omgeving en van het landschap. Een kleinschalige windmolen moet enerzijds betrouwbaar zijn en een goed rendement geven. Anderzijds moet de molen inpasbaar zijn in de omgeving en in het energienetwerk. Met deze uitgangspunten is de E.A.Z.-Twaalf ontwikkeld.

De E.A.Z.-Twaalf heeft een relatief grote rotordiameter om veel wind te vangen en een relatief kleine generator om gelijkmatig stroom af te geven. Met een degelijk ontwerp en met slimme mechanische oplossingen wordt storingsgevoelige elektronica voorkomen. Door de schaal van de molen en door het gebruik van natuurlijke materialen krijgt de molen veel sympathie vanuit bijvoorbeeld omwonenden en overheden. Op dit moment kan in veel gemeenten in Noord-Holland nog geen kleine windmolen geplaatst worden. Als de provincie Noord-Holland besluit kleine windmolens tot 15 meter hoog toe te staan, dan ontstaat de mogelijkheid om zowel in de zomer als in de winter zelfvoorzienend te worden in de energiebehoefte. Pieter Koehoorn van E.A.Z. Wind vertelt: “Hierover zijn op dit moment wel gesprekken met de bestuurder, maar dat is nog in de startfase. Deze toenadering wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor zowel de agrarische sector, maar ook bijvoorbeeld energie coöperaties die hiermee aan de slag willen.” Voor meer informatie www.eazwind.com.

Zonnepanelen en een windmolen