Bart Creemer:
Bart Creemer: "De Beemster is geen groeigemeente." (Foto: Rodi Media/MvS)

Een vuist tegen de verdozing

ZUIDOOSTBEEMSTER - Het concept Dorpsontwikkelingsvisie Zuidoostbeemster zoals dat door de gemeente Beemster is gepresenteerd stuit op felle tegenstand van de Stichting Behoud Waterland, Stichting NekkerZoom en Stichting Beemstergroen. Gezamenlijk hebben ze een brief met daarin hun bezwaren naar het college van B&W gestuurd. Bart Creemer: "Ze hebben aan ons hun handen vol."

De Stichting Behoud Waterland volgt de ontwikkelingen in de regio Waterland met een meer dan gemiddelde belangstelling. Zodra landschap, natuur of leefklimaat in het gedrang dreigen te komen springen bij de stichting alle seinen op rood. Dat is nu gebeurd na de presentatie van het Concept Dorpsontwikkelingsvisie Zuidoostbeemster.

Bart Creemer, die de drie organisaties vertegenwoordigt: "Er is vrij weinig natuur in dit land. Gemeenten richten zich op het volbouwen met woningen en bedrijven en door al die blokkendozen wordt het evenwicht verstoord. Het is een verdozing van het landschap. De balans slaat door. Dat gebeurt landelijk, maar ook in het klein. We zien het nu hier in de Beemster. Maar de Beemster is een plattelandsgemeente, geen groeigemeente."

F. Beekers van Stichting NekkerZoom knikt instemmend. "De Beemster is cultureel erfgoed. Dat is besloten door de politiek. En nu wil de politiek de Beemster volbouwen. Raar. Doe het één óf het ander."

De bewoners van de Beemster worden door hun gemeente bij de ontwikkeling van hun woonomgeving betrokken, maar de drie stichtingen vragen zich hardop af in hoeverre de meningen en voorkeuren van de belanghebbenden in de praktijk meetellen. Bart Creemer: "Al eerder heeft 75% van de deelnemers aan een enquête aangegeven dat de gemeente na de bouw in Oost moet stoppen met het bouwen van woningen. Ze willen dat Zuidoostbeemster open, groen en dorps blijft."

Volgens de stichtingen wekt de gemeente Beemster de indruk hier weinig oren naar te hebben. Hetzelfde geldt voor de Dorpsontwikkelingsvisie die in de maak is voor Zuidoostbeemster. De bewoners konden onlangs stemmen over drie varianten: Compact Dorp (het bestaande dorp, zonder nieuwe woningbouw ten noorden van het Noorderpad), Groen Dorp (nieuwe woningbouw, maar in combinatie en balans met een versterkte groenstructuur) en Groot Dorp (forse uitbreiding met nieuwe woningbouw en nieuwe voorzieningen).

Bart Creemer: "De voorkeur van de gemeente gaat nu uit naar de variant Groot Dorp, waarbij de weilanden van ten noorden van het Noorderpad tot aan de voetbalvelden van ZOB worden volgebouwd. Volgens de gemeente hebben de bewoners daar massaal voor gekozen. Maar dat blijkt nergens uit. We hebben de stukken opgevraagd waaruit dat zou moeten blijken, maar deze inzage krijgen we niet. Ik spreek veel mensen in Zuidoostbeemster en ik ken niemand die voor deze variant is. Ook tijdens de informatieavond heeft niemand zich daarvoor uitgesproken. Het enige dat bewoners hebben gezegd is dat àls er wordt gebouwd het dan maar woningen voor senioren en starters moeten worden. We vrezen bovendien enorme problemen met de infrastructuur. Nu al is er sprake van filevorming op de Purmerenderweg en sluipverkeer op de Oostdijk."

Met de brief die naar het college is gestuurd hopen de drie stichtingen het college en de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Maar of dat lukt...

Bart Creemer: "Op gemeenteniveau zal er niet veel veranderen, want het is moeilijk om een rijdende trein te stoppen. Maar het is voor ons de eerste, logische stap. Intussen denken we al verder: aan de provincie en de Hoge Raad. We hebben een waakhondfunctie. En ze hebben aan ons de handen vol."


Marcel van Stigt