Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Je sociaal leven opbouwen

ZAANSTREEK - In 2019 kwamen vele Zaankanters in actie om de Zaanstreek liever, socialer, duurzamer en gezelliger te maken. Het leverde 123 reportages op bij De Zaanse Verhalen. Het jaar wordt afgesloten met een ontbijt bij de HEMA in Zaandam. Iedere maand komen hier veertig vrouwen ontbijten op initiatief van Mary Kuek van Zaanse Vrouwenkr8. Het laatste ontbijt van het jaar werd hen aangeboden door de bedrijfsleider, omdat hij het zo'n mooi vrijwilligersinitiatief vindt.

De vrouwen komen uit Syrië, Sudan, Marokko, Turkije en Somalië. Ze komen eens per maand ontbijten bij de HEMA en regelmatig zijn er bijeenkomsten bij buurthuis Poelenburcht in Zaandam. Mary Kuek nodigt dan een spreker uit van een welzijnsorganisatie, de politie of de gezondheidszorg om de vrouwen te informeren over een onderwerp dat bij hen speelt.

Gezelligheid

Een van de vrouwen vertelt dat ze komt voor de gezelligheid, voor de informatie en voor het contact met andere vrouwen. Zo kan ze ook haar Nederlands verbeteren, legt ze uit. Op de vraag waarom het alleen vrouwen zijn, heeft ze geen antwoord. Ze gaat ook graag naar andere activiteiten in het buurthuis waar mannen bij zijn.

Ontmoetingsplek

Monique van het Jeugdteam Poelenburg/Peldersveld legt uit: 'Wij vinden het belangrijk om het initiatief van Vrouwenkr8 te ondersteunen. In de buurt komen veel vrouwen weinig de deur uit. De bijeenkomsten die Mary organiseert zijn daardoor belangrijke ontmoetingsplekken.'

Empoweren

Mary Kuek komt uit Soedan en heeft zelf ervaren hoe moeilijk het is om hier alleen een netwerk op te bouwen. Omdat zij er vele jaren geleden zelf alleen voor stond wil zij andere vrouwen helpen. Al vele jaren leidt ze met veel plezier de bijeenkomsten: 'Door Zaanse Vrouwenkr8 empoweren we vrouwen en stimuleren hen om een eigen leven op te bouwen. Via de bijeenkomsten krijgen ze een netwerk en proberen we hun geïsoleerde leven te verminderen. Zo mogelijk gaan we samen met het Jeugdteam op zoek naar vrijwilligerswerk dat een stap kan zijn naar betaald werk. De bijeenkomsten zijn een middel om je sociaal leven op te bouwen. We drinken altijd samen koffie. Dit is het middel om samen te praten over problemen, te lachen en te huilen.'

Overzicht

Op www.dezaanseverhalen.nl vind je een overzicht welke verhalen en video's in 2019 het meest gelezen zijn. Op www.facebook.com/zaanseverhalen worden de reportages aangekondigd.

Afbeelding
Afbeelding