Afbeelding
Mark de Waal en Erika Vogel schitterden, samen met organist Dub de Vries, tijdens de kerstnachtdienst in De Ontmoeting. (Foto: Herman van Egdom)

Reis met muzikale hobbels en veilige aankomst

ZAANDIJK – "De voornaam verschilt niet zoveel en we zijn heel blij dat we aan Mark de Waal een hele goede vervanger hebben gevonden voor Marco Bakker. Want die liet vanmorgen weten te zijn verhinderd omdat hij zijn stem kwijt was", vertelt dominee Mirjam Sloots aan de mensen die op kerstnacht naar de Ontmoeting, Parklaan 1, waren gekomen.

En daarmee had de organisatie een uitstekende oplossing gevonden voor de onverwachte uitdaging om binnen een dag een geroutineerde vervanger te vinden. Want alleen de middag was over om het samenspel tussen organist Dub de Vries, dwarsfluitiste Erica Vogel en Mirjam Sloots onder de knie te krijgen. Het resultaat werd een muzikale en sfeervolle 'reis van je leven naar Bethlehem'. Mirjam Sloots kroop in de rol van onder meer engel, herder en Maria om het 'verhaal der verhalen' te vertellen. De bijpassende muziek werd luidkeels meegezongen of met kippenvel van ontroering in stilte naar geluisterd.

Nieuwsjaarsconcert Dub de Vries en Erica Vogel

De achttienjarige Erica Vogel zorgde voor een bijzondere verrassing. Naast haar prachtige fluitspel, dat exact aansloot op de mooie stem van Mark de Waal en de warme klanken die Dub de Vries en zijn registrant Andre Prins uit het orgel toverden, bleek Erica ook te kunnen zingen. En hoe! Loepzuiver, ingetogen ontroerend of met een volume waarvan je als argeloze toeschouwer denkt 'hoe kan ze als jong meisje al zo bijzonder zingen?'

Staande ovatie

Gezongen met een stem als van een engel liet Erica, in de spotlights gezet vanaf de verhoging, het themanummer van Once Upon a Time in The West naadloos samensmelten in Mary's Boy Child. Na afloop kreeg het zangduo, terecht, een staande ovatie. Zeer knap. Zeker als je beseft dat er praktisch geen tijd was geweest om op elkaar in te spelen.

"We geven samen op 12 januari een nieuwjaarsconcert in de PKN kerk, Dorpsstraat 364 in Assendelft. (kaartverkoop aan de kerk vanaf 14.30 uur)", vertelde Dub de Vries na afloop. Samen met zijn registrant Andre (degene die de registers van het orgel bedient) had hij het publiek helemaal in de muzikale kerstsfeer gebracht. Waarbij – letterlijk – alle registers open werden getrokken. Zo liet het duo het orgel bij een introspel zelfs klinken als vogelgekwetter.

Blijven verrassen

"Je moet het publiek blijven verrassen. Aanvoelen hoe de stemming is. Als ik het saai ga vinden, geldt dat ook voor het publiek. Tijd om dan je creativiteit meer te gebruiken", zegt Andre die al jaren de onzichtbare maar onmisbare 'sidekick' is van Dub. Na afloop deed de PKN-kerk zijn naam eer aan. Er werd nog lang in vrolijke sfeer en onder het genot van Glühwein en kerstbrood nagepraat.

Mirjam Sloots vertelt het kerstverhaal door de ogen van een herder.