Afbeelding
De prachtige 400 meterbaan. (Foto: aangeleverd)

IJsvereniging Assendelft viert 150-jarig bestaan

ASSENDELFT - Door het samengaan van De Zuider IJsclub, opgericht in 1870 en IJsclub De Noordpool van 1914 ontstond IJsvereniging Assendelft. Een historie van 150 jaar. Op zaterdag 8 februari houdt de jubilerende ijsvereniging voor genodigden een officiƫle receptie.

Voor de leden wordt eind augustus een feestweekend voorbereidt. Het enorme grasveld van de ijsbaan is dan veranderd in een evenemententerrein waar voor alle leeftijden diverse festiviteiten worden gehouden. De ijsclub speelt altijd al een warme verbindende rol in de Assendelftse gemeenschap waar de IJsclub echt trots op is.

Assendelft was vroeger al een dorp vol sportievelingen. Als in de lange koude wintermaanden van weleer de het riviertje De Delft mooi bevroren was met een ijsvloer van 'dubbeltjes ijs', dan was dat al snel aanleiding om op de schaats tegen elkaar te strijden, met als hoofdprijs negen pond spek.

400 meter baan

Na een enorme ruilverkaveling, waarbij in Assendelft de percelen weilanden efficiƫnter werden ingedeeld, kregen beide ijsclubs in 1972, onder voorwaarden dat zij een fusie aangingen, een professionele 400 meter landijsbaan in het centrum van Assendelft. Deze fusie vereniging groeide - ondanks de minder strenge winters van de laatste jaren - uit tot een van de allergrootste ijsclubs van ons land. De club organiseert zeer succesvol al meer dan 40 jaar het jeugdschaatsen. Meer dan 2000 kinderen kregen in deze jaren op zaterdagochtend schaatslessen aangeboden op de kunstijsbaan van Alkmaar.