Een sortering fop- en schertsvuurwerk, het hele jaar door verkrijgbaar zonder verplichting tot dragen vuurwerkbril of aansteeklont erbij...
Een sortering fop- en schertsvuurwerk, het hele jaar door verkrijgbaar zonder verplichting tot dragen vuurwerkbril of aansteeklont erbij... (Foto: Dirk Karten)

'Vuurwerkverkopers krijgen Zwarte Piet'

ZAANSTREEK – De vuurwerkdiscussie loopt nu al weken en blijft de gemoederen bezighouden. De landelijke politiek heeft een mening, gemeenten, dierenliefhebbers, de branchevereniging en natuurlijk de consument zelf. Wat uitbleef was een reactie van de vuurwerkverkopers. Willem Arends, ondernemer van de Vuurwerkfabriekwormer.nl, stak zijn kop boven het maaiveld uit en schreef een brief aan de Tweede Kamer om op een veilige manier vuurwerk te behouden.

Willem Arends op de bres voor veilig vuurwerk

Nee, hij preekt niet voor 'eigen parochie'. Sterker, hij maakt van zijn hart geen moordkuil. Zo kreeg de man die met zijn zoontje in zijn winkel vuurwerk kocht en trots vertelde thuis een slof Cobra 6 te hebben liggen de opmerking 'u bent zo stom als een varken'… "Dat soort vuurwerk is levensgevaarlijk en moet verboden worden. Bovendien ben je niet verzekerd als het in je huis ontploft", zegt hij gedecideerd.

"Vuurwerk in Nederland moet je juist in het algemeen belang niet in zijn geheel verbieden. Doe je dat wel, dan stimuleer je de verkoop van illegaal vuurwerk. Zolang je dat een paar kilometer over de landgrenzen kunt blijven kopen, zullen de mensen het gaan halen. Met supermarktkarren vol komen ze de grens weer over. Om het vervolgens in hun eigen schuurtje of garage op te slaan. En ook daar vanuit te gaan verkopen. Wat je in het buitenland koopt, is vele malen zwaarder dan in ons land over de toonbank gaat. Soms ontbreekt zelfs een Nederlandse gebruiksaanwijzing", legt Arends uit.

LEES VERDER OP PAG 3