...als de laatste korrel in onze levenszandloper is gevallen...
...als de laatste korrel in onze levenszandloper is gevallen... (Stockfoto)

Informatiemiddag over levenstestament

WORMERVEER - "Ik ben een senior en ook ik zou mij moeten voorbereiden op moeilijke gebeurtenissen die ook in mijn leven kunnen plaatsvinden. In mijn contacten met andere senioren merk ik dat kennis over wat je zelf kunt regelen en hoe je dat doet, vaak niet aanwezig is. Daarom ben ik op zoek gegaan naar informatie", vertelt Peter Smit, Ouderenadviseur bij KBO Seniorenbelang Zaanstreek Noord. Hij stuitte in zijn zoektocht daarbij ook op levenstestament.

Niemand ontkomt eraan: eens dooft ons levenslicht. Maar hoe zorg je ervoor dat er bij een afscheid rekening wordt gehouden wordt met de persoonlijke (laatste) wensen? Een levenstestament kan daarbij helpen. Over de mogelijkheden van zo'n document organiseert het Ouderen Netwerk Overleg in Wormerveer een informatiemiddag. Die vindt vrijdag 17 januari plaats in buurtcentrum De Lorzie, Marktplein in Wormerveer.

Wensen vastleggen

"In mijn contacten met senioren merk ik dat iedereen nadenkt over de laatste levensjaren. En dat het vaak een opluchting is om erover te spreken. Het is belangrijk om je wensen vast te leggen zodat ook de laatste fase verloopt op een manier die bij jou persoonlijk past. Het levenstestament is daar een mooi middel voor", aldus Karen Hemink van het Sociaal Wijkteam Wormerveer.

"Graag informeren we geïnteresseerden over de mogelijkheden van het levenstestament. Daarin wordt vastgelegd wie de belangen mag behartigen als de persoon zelf niet meer in staat bent om zelfstandig te handelen. Bijvoorbeeld door een ongeluk of ziekte. Alleen als dit vooraf vastlegt bij een notaris, wordt hiermee wettelijk gezien rekening gehouden."

Praktijkvoorbeeld

Een praktijkvoorbeeld: De mevrouw heeft geen contact meer met haar kinderen. Wel met een mantelzorger waarmee ze haar wensen in geval van ziekte deelt. Dan breekt mevrouw haar heup en ontwikkelt na de operatie dementie. Ze wordt overgebracht naar een verpleeghuis, niet haar keuze. Vanwege haar dementie is ze niet in staat haar eigen wensen of belangen kenbaar te maken. Een bewindvoerder gaat haar zaken behartigen. En de mantelzorger vraagt achteraf waarom zij in deze situatie niet gekend is geweest of gevraagd is haar kennis te delen over de wensen van mevrouw. Was dat in een levenstestament vastgelegd dan had de mantelzorger als vertrouwenspersoon gefungeerd.

Opgeven voor de gratis informatiemiddag is niet nodig. Er komen zaken aan de orde als: wat is een levenstestament? Wat kan daarin worden vastgelegd? ZaanNotarissen informeert over de mogelijkheden. De bijeenkomst is van 13.00 tot 15.00 uur. Meer informatie? Neem dan contact op met het Sociaal Wijkteam, telefoon 075 - 206 00 18.