Afbeelding
Maggie Boode (links) en Linda Beij van Associatie Uitvaartverzorging bij de binnentuin op de locatie waar de bijeenkomst wordt gehouden aan de Jan van Scorelstraat in Zaandam. (Foto: Suzanne Overgaag)

Steunpunt bijeenkomst 'Veilig financieel ouder worden'

ZAANDAM – "Hoe regel je online veilig je bankzaken als je op leeftijd bent? Heb je het idee dat er geld van je ouders zoek raakt? En wil je als mantelzorger weten hoe je dit kunt voorkomen. Dan is een bezoek aan de Steunpunt bijeenkomst Financieel Veilig Ouder worden een aanrader", zegt Maggie Boode, ledenconsulent voor de Uitvaartvereniging van Associatie & IJmond uitvaarverzorging.

Op donderdag 16 januari wordt in het uitvaartcentrum van de Associatie Uitvaartverzorging aan Jan van Scorelstraat 9 in Zaandam een bijeenkomst gehouden waarop onder meer bovengenoemde zaken worden besproken.

Gastsprekers van de Lokale Alliantie geven dan gratis tekst en uitleg over belangrijke zaken rond ons financiële leven. Aan deze bundeling van kennis zijn onder meer Heijne bewindvoering, Rabobank Zaanstreek, het Sociale wijkteam, Veilig Thuis, Evean, Parteon en de gemeente Zaanstad verbonden.

Lokale Alliantie

Het klink naar, maar tenminste een op de twintig ouderen krijgt te maken met ouderenmishandeling, waarvan een groot deel financieel misbruik is. In tachtig procent van de gevallen gebeurt dat door eigen familie bleek in 2018 uit onderzoek van Regioplan in opdracht van het ministerie van VWS. In de Zaanstreek en Waterland hebben diverse organisaties de handen in één geslagen om financiële uitbuiting van ouderen te signaleren, bespreekbaar te maken en daartegen op te treden. Zowel (semi-)overheid, non-profitorganisaties als private ondernemingen werken samen, delen kennis en ervaringen en zijn in staat als één blok optreden om uitbuiting tegen te gaan. Zie verder: www.financieelveiligouderworden.com

Begrijpelijke taal

Andrea de Roos van CoSenior komt tekst en uitleg geven over een levenstestament en volmacht. "Als notaris kwam ik regelmatig in aanraking met ouderen in een soms kwetsbare positie. Ik merkte dat het mij veel voldoening geeft om hen te helpen en te adviseren over hoe zij zelf de regie in handen kunnen houden. Mensen worden steeds ouder en blijven langer thuis wonen. Het aantal ouderen dat afhankelijk is van hulp, zorg en ondersteuning op allerlei gebieden neemt daardoor ook steeds meer toe. Ik weet ingewikkelde materie in begrijpelijke taal uit te leggen", aldus Andrea de Roos.

Laagdrempelig

"Wij bieden als Steunpunt een laagdrempelig platform om antwoorden te vinden op lastige vragen die kunnen spelen rond dit onderwerp. Wij vinden het belangrijk dat partners van Lokale Alliantie de ruimte krijgen informatie te kunnen geven. De bijeenkomst op 16 januari is zowel voor leden als niet-leden van de Uitvaartvereniging gratis toegankelijk", licht Maggie Boode toe.

"De bedoeling is dat het een interactieve bijeenkomst wordt. Dat wil zeggen: de mogelijkheid bestaat om gelijk vragen te stellen en antwoorden te krijgen. Net als bij onze bijeenkomsten 'Koffie drinken bij de notaris' staat de koffie met een koekje daarbij klaar."

Veilig online bankieren

Ander belangrijke onderdeel waar iedereen mee te maken krijgt die een jaartje meer op de levensteller krijgt: online bankieren. Het lijkt daarbij soms wel of organisaties het ons steeds lastiger maken om online op de juiste manier je bankzaken veilig te kunnen regelen. 'Nu logt u met uw DigiD in via onze app de QR-code op de monitor van uw pc waarna u de inlogcode krijgt via uw mail…' Help Steunpunt! Ik zie door de digitale bomen het bos niet meer, laat staan hoe ik dat veilig kan doen!

"Twee vertegenwoordigsters van de Rabobank Zaanstreek geven over dit onderwerp informatie. Zoals hoe je veilig kunt internetbankieren. Maar ook wat de betekenis is van iemand machtigen die dat voor je te doet. Of wat de rol van een toezichthouder is. Allemaal tips die één doel hebben: financieel veilig ouder te worden", meent Maggie.

Even opgeven

De gratis bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur. Wel vindt de organisatie het fijn te weten hoeveel mensen er komen, dus opgeven is gewenst. Dat kan via het gratis nummer 0800 – 0375 of door het sturen van een mailtje naar: steunpunt@nhcoorporatie.nl

Afbeelding