Niek van der Linde gaat ervoor.
Niek van der Linde gaat ervoor. (Foto: Linda Verkissen )

Van der Linde klaar voor monstertocht SUP

ALKMAAR - Stand up Paddle surfer Niek van der Linde uit Alkmaar is bezig met de laatste voorbereidingen voor de 204km lange Elfstedentocht op de SUP. In 2017 en 2019 wist hij deze non-stop race al te winnen. De twaalfde editie van de Elfstedentocht op de SUP start op 5 september en het doel is zijn eigen parcours record te verbreken en het 24 uurs Wereld SUP Record te pakken.

Veel mensen ontdekten afgelopen zomer het Stand up Paddleboard. Door het Coronavirus werd er nog nooit zo veel buiten gesport als dit jaar. En wekenlang fantastisch zomer weer hielp daar ook zeker aan mee. Wat is er mooier dan heerlijk peddelen door de stad of polder? Dat er ook SUP wedstrijden zijn weten veel mensen echter niet. Eén van de zwaarste wedstrijden ter wereld vindt volgende week plaats in Friesland; De 11 Stedentocht op de SUP. Vanaf 9 september worden de 11 Friese steden in 5 dagen aangedaan. Maar het weekend daarvoor gaan de echt freaks van start voor de Non-Stop 11 Stedentocht. Dat betekent 204km SUPpen zonder pauze. De gemiddelde tijd die de deelnemers er over doen is zo’n 30 uur. Niek van der Linde deed het vorig jaar in een recordtijd van 24 uur en 20 minuten.

Puzzelstukjes

Wat het dit jaar gaat worden weet Van der Linde nog niet. “Er zijn vele factoren die de snelheid kunnen beïnvloeden. Het weer en met name de wind natuurlijk. Het beste voor een ronde record is gewoon windstil weer. Maar nog belangrijker is natuurlijk ‘de vorm van de dag’. En dat is is moeilijk in te schatten. Als het gaat om een 5km wedstrijd kun je dat natuurlijk gewoon testen in je training, maar met meer dan 200km is dat niet te doen. Je moet daar 2 maanden van bijkomen. Ik heb mijn training gedaan en mijn kilometers gemaakt. Nu kijken of alle puzzelstukjes in elkaar vallen.”