Kunstenaressen Annet Terberg-Pompe (links) en Lea Wijnhoven (rechts) bij het beeld van Truus Wijsmuller dat 21 april onthuld zou worden, maar wegens corona is uitgesteld.
Kunstenaressen Annet Terberg-Pompe (links) en Lea Wijnhoven (rechts) bij het beeld van Truus Wijsmuller dat 21 april onthuld zou worden, maar wegens corona is uitgesteld. Foto: Historische Vereniging Alkmaar

Documentaire Truus Wijmuller op NPO 2

ALKMAAR - De documentaire 'De kinderen van Truus' is zondag 3 mei om 20.20 uur te zien op NPO 2.Hierin staan de Alkmaarse verzetsheldin Truus Wijsmuller - de vrouw die duizenden Joodse kinderen heeft gered - én enkele van deze, inmiddels op leeftijd, geredde kinderen centraal.

In De kinderen van Truus wordt het verhaal verteld van Truus Wijsmuller (Alkmaar, 1896-1978) die vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van duizenden Joodse kinderen redde. De daadkracht en het doorzettingsvermogen van deze Nederlandse vrouw, maakt dat zij thuishoort in een zeer selecte groep verzetshelden in de wereld. Toch bleef deze verzetsheldin tot nu toe relatief onbekend.

Zwarte jaren

Dankzij haar onaflaatbare inzet, vernuft en moed bracht Truus Wijsmuller in de meest zwarte jaren van onze moderne geschiedenis, meer dan 10.000 voornamelijk Joodse kinderen in veiligheid. Haar onderhandelingen met Adolf Eichmann, in het hol van de leeuw in Wenen, betekenden een doorbraak in de organisatie die later uit zou groeien tot één van de grootste reddingsoperaties uit de geschiedenis; de zogenaamde ‘Kindertransporten’ die duizenden kinderen het leven redden. In deze documentaire vertellen enkele van deze kinderen over de bijzondere daden van de verzetsvrouw. Ook wordt duidelijk waarom zij ook wel 'De vrouw met de paraplu', 'De Stoomwals’ of zelfs 'De Nederlandse Oskar Schindler' wordt genoemd.

Truus Wijsmuller.