De ravage was enorm nadat een deel van het dak van het AZ-stadion door de storm naar beneden kwam.
De ravage was enorm nadat een deel van het dak van het AZ-stadion door de storm naar beneden kwam. (Foto: NH Nieuws)

Dak kort na opening stadion al verzwakt

ALKMAAR- Het dak was waarschijnlijk kort na de opening in 2006 al verzwakt door een een storm. Dat is een van de conclusies uit het onderzoeksrapport van Royal HaskoningDHV.

Op de website van AZ deelt de club de bevindingen uit het rapport: De belangrijkste oorzaak van de instorting is dat de lassen te dun zijn uitgevoerd en ontwerpfouten bij de verbindingen hebben bijgedragen aan de instorting. Door neerwaartse windbelasting, waarop het dak niet was berekend, is het dak ingestort.

Nieuwe stap

“Het is fijn dat Royal HaskoningDHV de oorzaak van het gedeeltelijk instorten van het dak zo zorgvuldig heeft onderzocht”, reageert AZ’s Algemeen Directeur Robert Eenhoorn. “Daardoor is namelijk duidelijkheid ontstaan over de oorzaak. We zijn nog altijd ongelofelijk blij dat het stadion leeg was toen de instorting plaatsvond, waardoor er geen gewonden zijn gevallen. Nu kunnen we een nieuwe stap gaan zetten. In samenspraak met alle relevante partijen richten we ons nu op de toekomst en gaan we hard aan de slag zodra we de corona-crisis achter ons hebben gelaten. Op dit moment is gezondheid uiteraard de belangrijkste prioriteit, maar we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen rond het nieuwe dak. Uiteraard heeft de veiligheid van onze supporters en medewerkers daarbij de hoogste prioriteit.”