Juf ilse, juf Marjan en Noa.
Juf ilse, juf Marjan en Noa. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES)

'Hééél stom dat ik niet naar school kan'

ALKMAAR - Een tas vol knuffels én een tas met werkbladen. Juf Ilse en juf Marjan, leerkrachten van groep 1/2C van basisschool 't Baeken in Alkmaar Noord, bezochten woensdagochtend hun leerlingen per fiets om ze weer eens even te zien en spreken. Noa staat haar juffen al buiten glimlachend op te wachten.

Juf Ilse en Marjan per fiets op bezoek bij leerlingen

"Ik mis juf en vind het hééél stom dat ik niet naar school kan", zegt Noa in het bijzijn van moeder Diane. Die vindt het gezellig dat Noa thuis is, maar ook pittig. "Noa is een meisje dat je moet blijven uitdagen en dat is best lastig. Ik hoop dat ze na de meivakantie weer naar school mogen, al twijfel ik wel hoe zinvol dat is. Als ze net weer gewend zijn aan het ritme van school is het alweer zomervakantie."

Hart onder de riem

De leerkrachten Marjan en Ilse zijn erg blij dat ze de kinderen weer even kunnen zien. "We missen ze ontzettend", zegt Marjan. "Het voelt allemaal heel raar en onwerkelijk. Deze jonge kinderen moeten spelend leren en de wereld ontdekken door alles uit te proberen. Het contact met de kinderen is zó leuk en juist dat kan nu niet. Daarom besloten we - net als alle andere leerkrachten van onze school - ze te bezoeken en met deze knuffel een hart onder de riem te steken.

Deze kinderen moeten de wereld ontdekken door alles uit te proberen

Op de eerste schooldag mogen ze de beer weer meenemen en met elkaar delen wat de beren de afgelopen periode hebben meegemaakt."

Richtlijnen

Wat als de leerlingen weer naar school mogen en er nog steeds strenge richtlijnen van kracht zijn? Ilse: "Natuurlijk zijn we hier mee bezig en denken na over de mogelijkheden, maar anderhalve meter afstand houden is met deze jonge kinderen praktisch onmogelijk. Ze weten nog niet eens wat anderhalve meter betekent. We gaan zien hoe we daar mee omgaan, maar we kijken er ontzettend naar uit iedereen weer te zien, want daarom hebben we dit vak gekozen. Deze kinderen op weg helpen is het mooiste wat er is!"