Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar.
Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar. (Foto: VINCENTDEVRIESFOTO.NL-VINCENT DE VRIES)

'Een leeg museum is verschrikkelijk'

ALKMAAR – Musea gaan 1 juni weer open, maar hoe is het om in coronatijden directeur te zijn van het Stedelijk Museum Alkmaar? In het museum kun je nu nog een speld horen vallen, maar volgens Patrick van Mil - sinds 2016 directeur - is het achter de schermen het drukker dan ooit.

Patrick van Mil, directeur Stedelijk Museum Alkmaar

"Tentoonstellingen over de hele wereld zijn gecanceld of worden uitgesteld. Omdat musea veel stukken van elkaar lenen en aan elkaar uitlenen zijn er allerlei nieuwe afspraken nodig. Alles hangt aan elkaar samen dus dat is een ingewikkelde puzzel. Wij hebben nu de Collectie Paul Rijkens, met werken van Jan Sluijters, Matthieu Wiegman, Gustave De Smet, Constant Permeke en andere belangrijke Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Ons voordeel is dat veel schilderijen afkomstig zijn uit particulier bezit en niet gereserveerd zijn voor toekomstige exposities. Maar omdat we deze expositie willen verlengen, moeten we natuurlijk wel met alle eigenaren contact opnemen om dit af te stemmen. De tentoonstelling 75 jaar Vrijheid was net één dag open toen we onze deuren wegens de crisis moesten sluiten. Heel triest. Gelukkig kan straks iedereen weer genieten in ons prachtige museum."

Hoewel het museum de inkomsten van de entree, de museumwinkel en de horeca mist, staat het water nog niet aan de lippen. "We kunnen wat hebben, maar dat komt vooral doordat de basiscollectie door de gemeente wordt gesubsidieerd. We hebben ook kunnen besparen. Denk dan bijvoorbeeld aan uitzendkrachten, gereduceerde woon-werkverkeer en schoonmaakkosten. Zo houden we het vol, al had dit niet nog een half jaar moeten duren." Minder dan 5% van de bezoekers komt uit het buitenland, dus het missen van deze toeristen veroorzaakt weinig schade.

Lees verder op pagina 13