Afbeelding
(Foto: )

Geventuintjeswedstrijd: groen tussen steen

ALKMAAR - Wie gaat voor de leukste geveltuin van Alkmaar?! Stichting ANIMO stimuleert al meer dan 25 jaar groen in de stenige stedelijke omgeving. Elke steen eruit en plant erin is belangrijk voor de onder druk staande natuur waaronder de belangrijke 'wilde bij' die veel gewassen bestuift voor ons voedsel.

Het tuintje is meestal niet breder dan een straattegel

Een geveltuin is een strook begroeide openbare ruimte die gelegen is tegen een gevel of muur van een huis. Het tuintje is meestal niet breder dan een straattegel en wordt onderhouden door de bewoner van het huis. Planten en bloemen kunnen langs de gevel groeien of men kan door het verwijderen van enkele tegels zelf een tuintje aanleggen. Wel geldt een aantal regels. Zo moet onder meer het trottoir moet begaanbaar blijven voor invalidenwagens en kinderwagens. Ook moet er een meter stoep overblijven, behalve als er geen bredere trottoirs zijn, zoals in de Spoorbuurt. Deelnemers mogen maximaal 1 tegel uit de gevel verwijderen.

Beoordeling

Bij de beoordeling wordt gekeken naar: begroeiing van de oppervlakte, het aantal soorten en het gebruik van inheemse planten die beter zijn voor bijen en vlinders. Ook worden er punten gegeven voor groen op de gevels en de aanwezigheid van nestkasten en insectenhotels. Een deskundige jury zal alle tuintjes beoordelen na inzending van de foto’s van uw geveltuin en/of boomspiegel. De inzendingen kunnen tot 15 augustus aangeleverd worden zodat u de tijd heeft om er iets moois van te maken. U krijgt bericht wanneer de prijsuitreiking zal plaatsvinden.

Aanmelding

Stuur tot uiterlijk 15 augustus 220 een mail (animo@animo-alkmaar.nl)of bericht via het contactformulier op de website www.animo-alkmaar.nl . Bellen kan ook: 06 - 29536589. Vermeldt naam of de naam van degene die u nomineert, adres locatie, telefoon en mailadres, vermeld eventuele bijzonderheden en stuur maximaal 3 foto’s mee. Een deskundige jury zal na 15 augustus alle aangemelde geveltuintjes en boomspiegels beoordelen.

Afbeelding