Afbeelding
(Foto: Werner Bischof, Magnum.)

Het verhaal van 'Schindlers' List' verbleekt bij de daden van Truus Wijsmuller

U heeft er al links en rechts over gelezen, in deze of een andere krant: de Historische Vereniging Alkmaar werkt al twee jaar aan een beeld voor Truus Wijsmuller, de in Alkmaar geboren en getogen dame die met een onvoorstelbare hoeveelheid moed 10.000 Joodse kinderen wist te redden uit de handen van Adolf Eichmann zelf. Toch weten wij Alkmaarders weinig van haar. Hoe komt dit..? Was zij zelf te bescheiden..?

In de Verenigde Staten en Engeland is zij een beroemdheid. Ook dankzij het boek 'Last Train to London' van Meg Waite Clayton, een absolute bestseller, dat juist in een Nederlandse vertaling is verschenen en vorige week een spectaculaire boekbespreking kreeg in De Wereld Draait Door. Ook wacht ons op 8 maart a.s. een indrukwekkende première van de documentaire 'Truus' Children' van Pamela Sturhoofd in Eye.

Als je haar biografie er op naleest, levert dit al een indrukwekkende lijst op, zoals: bezoek aan Eichmann en opstart kindertransporten, redding kinderen in het Burgerweeshuis, hulp voor Joodse kinderen tijdens bezetting, werk namens Amsterdamse Rode Kruis in Frankrijk, in mei 1942 gearresteerd en redding weeskinderen uit Westerbork, redding kinderen uit Amsterdam tijdens hongerwinter 1944-1945.

Heel eerlijk: het is eigenlijk niet normaal. En als je dan weet dat 'Tante Truus' de bescheidenheid zelve was en na de oorlog weliswaar een van de oprichters van de Anne Frank Stichting was, maar eigenlijk vrij anoniem als gemeenteraadslid door het leven ging, dan neemt je bewondering voor haar alleen maar toe.

Het verhaal van Tante Truus dient te worden verteld. Daarom zijn we nu, naast het beeld, óók bezig met de opzet van een Pop-up museum én krant, welke laatste door de sympathieke mensen van RODI zal worden gedrukt.

Racisme is van alle tijden. En u weet: racisme speelde toen, het speelt nu én in de toekomst. Het gaat dus om ons, onze kinderen en onze kleinkinderen.

Lees begin april de krant en bezoek het pop-up museum. Opdat we niet vergeten. En ook moed kunnen opbrengen, op het juiste moment. U kunt nog steeds bijdragen aan het de realisatie van het zo belangrijke beeld. Zie de website van Hvalkmaar.nl

Rob Marijn,
HVA