Afbeelding
(Foto: Vincent de Vries)

Hotel 'The Fallon' in gevangenis Schutterwei bijna klaar

ALKMAAR - Je zou het nog niet zeggen, maar 1 april moet het toch echt klaar zijn. Schutterswei, de Alkmaarse gevangenis waar ooit Willem Holleeder, Pistolen Paultje en Stanley Hillis 'logeerden', is vanaf april hotel The Fallon. Met man en macht wordt gewerkt om de puntjes op de i te zetten. Jerry Breg van GTP vastgoed maakt zich geen zorgen of alles op tijd klaar is.

"Soms werken er wel veertig man tegelijk in Schutterswei en als je hier vaker komt zie je hoe snel het gaat. 'Hotels by Sheetz' wordt de exploitant van het hotel, maar wij blijven eigenaar van het pand. Het hotel krijgt de beschikking over 102 luxe kamers en suites, een bar-restaurant, vergaderzalen en ruimtes voor feesten. We zijn in mei 2019 begonnen met verbouwen. De infrastructuur en logistiek in het gebouw van een gevangenis komen goed overeen met een hotel. Zo was de keuken al berekend op vele gasten en is logistiek goed bereikbaar voor het leveren van goederen. De cellen zijn opengebroken en twee cellen vormen nu één hotelkamer. In totaal zijn er 36 verschillende type kamers. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal zeer riante en luxe suites. Uiteraard is er ook een fraaie bruidssuite. Je kunt hier dus feest vieren en na afloop met alle gasten blijven slapen."

HVC

Het hotel wordt straks warm gestookt met warmte van de HVC (huisvuilcentrale). Deze wordt afgetakt van het ziekenhuis en komt via ondergrondse buizen binnen. "Op dit moment liggen alle buizen klaar en die worden straks onder de stadsboerderij doorgeschoven." Om het monumentale pand zichtbaar te maken, zijn de hoge stenen gevangenismuren gesloopt. "Zo kan straks iedereen van het fraaie pand genieten."

Chefkok Berend Sallows

De naam van het restaurant wordt d'arret waar chefkok Berend Sallows de scepter zwaait. Hij verdiende zijn sporen onder meer bij Ciel Blue, Ron Blauw en Chapeau. Aan de zijde van de Westerweg komt een binnenplaats met groot terras. "Daar zit je tot 's avonds in de zon. De bar en restaurant zijn niet alleen voor hotelgasten; iedereen is welkom. Denk bijvoorbeeld aan buurtbewoners, wandelaars in het park of mensen die het ziekenhuis bezoeken. Ze kunnen hier straks lunchen, dineren of gewoon een kopje koffie drinken. Om meer licht binnen te creëren is een stenen zijgevel vervangen door een grote glazen pui. De tralies voor de dakramen zijn gebleven. Voor gasten is het leuk dat ze in een voormalige gevangenis slapen, maar ze moeten zich niet opgesloten voelen. Zo was het voor ons steeds balans zoeken tussen de authentieke gevangenissfeer en hedendaags comfort. Gelukkig heeft 'Hotel by Sheetz' hier al ervaring mee, want in Almelo exploiteren ze al een een hotel in een voormalige gevangenis."



Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding