De oproeping van een ondergaand nazi=regiem aan de Alkmaarse mannen
De oproeping van een ondergaand nazi=regiem aan de Alkmaarse mannen (Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar) )

De Vrije Alkmaar 75 jaar geleden

ALKMAAR – Dinsdag 5 mei is het officieel 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Het duurde echter tot 8 mei voordat de Engelsen en de Canadezen in Alkmaar de macht van de Duitsers overnamen. Tot half mei kijken we terug op hetgeen rond de bevrijding gebeurde door een illegaal, ondergronds gestencild krantje, De Vrije Alkmaarder, te raadplegen.

Met ondersteuning van de foute burgemeester B.A. van de Sluijs ondernamen de nazi’s een ultieme poging om onze bevrijders tegen te houden en sommeerde men dat op 21 april dat Alkmaarse mannen moesten meewerken aan het maken van verdedigingswerken. De Vrije Alkmaarder reageerde de volgende dag furieus op deze oproeping. De redactie zag in dat de dagen van het nazi-regiem geteld waren. Hieronder hun oproep aan de Alkmaarse mannen in een extra editie van de Vrije Alkmaarder om er niet aan mee te werken.

"Een nieuwe poging van den vijand om ons volk te betrekken in zijn waanzinnige standhouden in ons land! De oproep dat alle mannen geboren in de jaren 1895 tot en met 1927 zich morgen, zondag 22 april om 9 uur moeten melden is een poging ons volk mede schuldig te doen zijn aan de verdere vernietiging van ons land. Het is wel bitter dat met de bevrijdingslegers zo dichtbij – terwijl de eindstrijd om Berlijn is ingezet – de vijand nog pogingen wil doen in ons land, ook in onze stad en omgeving stand te houden.

Deze pogingmoet mislukken! Het Nederlandsche volk helpe actief mede aan zijn bevrijding door te weigeren den vijand in dit misdadig streven te steunen!! Niemand geve aan deze oproep gehoor! Niemand gelove de verzekeringen dat men ’s avonds weer thuis kan komen! De kans is groot dat men u zal dwingen nar de waterlinie te gaan. Doch, al ware dit niet zo, geen mens kan het voor zijn geweten, noch tegenover ons hongerig volk of tegenover onze bondgenoten verantwoorden, dat ook maar één schep grond verplaatst ten behoeve van d vijand!!!! Gaat niet. Zorg voor een schuilplaats!"