Alex Karten en Nick Hijnen.
Alex Karten en Nick Hijnen. (Foto: aangeelverd)

'Deze crisis kon niet op een slechter tijdstip'

ALKMAAR - Hoe is het om horecaondernemer te zijn in coronatijden. We vroegen het Alex Karten, eigenaar van het nog te openen restaurant 'De Twee Vrienden' en Remco de Boer, mede-uitbater van De Koning in Alkmaar, De Heeren in Heerhugowaard en sinds kort eigenaar van het Gulden Vlies.

Horecaondernemers tijdens corona

"Voor ons is dit een dramatische start", zegt Alex Karten van het nieuw te openen restaurant aan de Laat. "We hebben de boel flink opgeknapt en eind maart zouden we openen. De coronacrisis kon dus voor ons niet op een slechter tijdstip. We zijn wel met bezorgmenu's gestart, maar dat is lastig. We hebben nog helemaal geen klantenkring opgebouwd. Gelukkig hebben we nog geen personeel in dienst en dus zijn onze kosten relatief laag, maar dit houden we niet lang vol. Vanochtend heb ik met de gemeente gebeld of wij in aanmerking komen voor steunmaatregelen, maar ook dat ziet er voor startende ondernemers - zoals wij - somber uit. Hopelijk kunnen we straks toch weer open, al zal dat met 1,5 meter afstand houden in praktijk lastig zijn."

Hobbels

Remco de Boer - mede-eigenaar van diverse horeca en organisator van Heerhugowaard Live - ziet ook de nodige hobbels op de weg. "Zet je het eten en drinken op een tafel waar de gasten het dan vanaf kunnen pakken? Zie je dat voor je? Lastig hoor. En neem nu De Koning, daar is het op sommige stukken gewoon erg smal. Zie dan de 1,5 meter regel maar eens te hanteren. Gelukkig heb we hier een vaste klantenkring en zijn we sinds kort begonnen met maaltijden bezorgen. Verder moeten we zien of Heerhugowaard Live door kan gaan, daar durf ik nu nog niets over te zeggen. Gelukkig hebben we een goede contacten opgebouwd en als het evenement uitgesteld moet worden, weet ik zeker dat we daar een goede oplossing voor vinden."

Gulden Vlies

Sinds kort is De Boer ook eigenaar van het Gulden Vlies dat - na een grondige verbouwing - februari, maart 2021 zijn deuren opent. "Of is al slapeloze nachten heb? Haha, nee hoor, valt mee. Ondernemers zijn niet voor niets ondernemer geworden en risico hoort erbij. Natuurlijk is dit heel naar, maar ik ben positief ingesteld en we komen hier echt wel weer uit. We hebben er in dit land wel een handje van om elkaar gek te maken. De storm gaat straks weer liggen en dan kunnen we hopelijk de draad weer oppakken."

De Koning