Bezoek op afspraak beeldentuin Nic Jonk.
Bezoek op afspraak beeldentuin Nic Jonk. (Foto: aangeleverd)

Museum Nic Jonk op afspraak geopend

GROOTSCHERMER - Museum en beeldentuin Nic Jonk bestaat 55 jaar en ondanks corona wil het museum mensen toch de kans geven op bezoek te komen. Het museum is vanaf 1 juni weer volledig geopend, maar kunstliefhebbers kunnen zich tot die tijd met maximaal twee personen aanmelden door een dag en tijdstip telefonisch of per mail door te geven. Het museum en de beeldentuin zijn ruimschoots groot genoeg om de veiligheid te garanderen.

Beeldhouwer/schilder Nic Jonk(1928-1994) startte in 1965 met zijn levenswerk in het Noord-Hollandse dorp Grootschermer. Zo keerde hij terug op zijn geboortegrond en maakte hij een begin met museum en beeldentuin Nic Jonk. Vanuit de beeldentuin kun je de kerktoren zien van Schermerhorn, waar hij in 1928 werd geboren.

In 1965 kocht Nic Jonk een vervallen boerderij en een stuk grond. Hij plaatste gipsen beelden in de tuin op aardappel kistjes omdat hij geen geld had om beelden in brons te gieten. Nu 55 jaar later staan er 30 bonzen sculpturen op mooie sokkels in een prachtig aangelegde tuin op een unieke locatie. Omgeven door water, prachtige wolkenluchten en wuivende rietkragen komen de beelden goed tot hun recht. De ronde, aaibare vormen van vrouwelijk schoon in combinatie met walvissen en meerminnen zijn herkenbaar voor het werk van Nic Jonk.

Wereld

Er staan meer van 200 beelden van Nic Jonk in Nederland in de openbare ruimte, maar ook in Amerika, Italië, Duitsland, Frankrijk, Curaçao zijn beelden van Nic Jonk te bewonderen. Onlangs nog kreeg het 3 meter hoge beeld ‘’levensvreugd’’ van Nic Jonk een permanente plaats bij de St Raphaël kerk op het St Raphaëlplein in Amsterdam. Na het overlijden van Nic Jonk in 1994 werd er een compleet nieuw museum gebouwd en werd de nalatenschap van Nic Jonk voorgezet door zijn zoon Zeger en zijn vrouw Annelies. In het museum is een permanente collectie beelden, schilderijen, zeefdrukken, aquarellen, tekeningen, sieraden, keramiek, glas en perspex objecten te zien van Nic Jonk. In museum Nic Jonk worden regelmatig concerten en exposities van andere kunstenaars georganiseerd. Zo start dit seizoen met de expositie ‘Blik op het Noord Hollands landschap’ van kunstschilder en glazenier Jaap Min van 5 april tot 6 juli.


Meer informatie op www.nicjonk.nl.