Claudia Minnes:
Claudia Minnes: "Ik houd van tuinieren en de natuur." (Foto: aangeleverd)

Rembrandtkwartier gaat voor groen

ALKMAAR - Het Rembrandtkwartier wordt groener. De duurzaamheidscommissie van Buurtvereniging Rembrandt heeft samen met Steenbreek Alkmaar en een aantal enthousiaste wijkbewoners een plan gemaakt om het Rembrandtkwartier nog groener te maken.

Steenbreek Alkmaar: ‘stenen eruit, groen erin!’

Een groene wijk, met gevarieerde beplanting en niet al te veel stenen, is een gezonde wijk waar het prettig wonen is. Een aanzienlijk deel van het oppervlakte in de wijk bestaat uit particuliere tuinen. Daarom is de actie ‘stenen eruit, groen erin!’ gestart in navolging van eerdere succesvolle acties als het herplanten van bomen en de introductie van zonnepanelen en groene daken. Omdat bijeenkomsten en activiteiten momenteel niet mogelijk zijn, heeft iedere wijkbewoner met een tuin een pakket ontvangen met informatie over het belang van een groene tuin en allerlei tips om in je tuin aan de slag te gaan. Meer groen voor een gezonde wijk

Enthousiast

“De wereld helpen groener en gezonder maken, begint in de eigen tuin", aldus Claudia Minnes, bewoonster van het Rembrandtkwartier en mede organisator van de buurtactie. "Toen de buurtvereniging mij vertelde over de tuinenactie van Steenbreek Alkmaar, werd ik gelijk enthousiast. Ik houd van tuinieren en de natuur, dit brengt het mooi samen. We bedachten met de buurtvereniging een mooi plan om zowel de tuinen als de groene delen in de wijk met bloemzaden in te zaaien. En toen kwam corona.

Ik heb zelf meteen twee rijen stenen uit mijn voortuin gehaald en daar bloemen ingezaaid

Nu doen we een Steenbreek ‘light’ actie. Meer groen in de wijk is enorm belangrijk, voor de biodiversiteit (vogels, bijen, vlinders), een betere afwatering van het regenwater en meer koelte in de tuin tijdens warme zomers. Ik heb zelf meteen twee rijen stenen uit mijn voortuin gehaald en daar bloemen ingezaaid”. Tuintips en inspiratie Het informatiepakket voor de bewoners bevat tuintips, zaadjes van de Goudsbloem en inspiratie om je tuin in te richten. Ook bieden we in samenwerking met de Hortus Alkmaar de mogelijkheid om biologische planten en zaden te bestellen en af te halen. Daarnaast geven de Tuinvrouwen van Alkmaar advies en tips over een (groene) inrichting van de tuin.

Steenbreek

Operatie Steenbreek in Alkmaar Gemeente Alkmaar is aangesloten bij de landelijke organisatie Operatie Steenbreek. De Steenbreekactiviteiten richten zich op een groene en klimaatbestendige leefomgeving. Gemeente Alkmaar neemt al diverse maatregelen om de openbare ruimte te vergroenen. Hortus Alkmaar organiseert in Alkmaar, in opdracht van de gemeente, diverse acties onder de naam Steenbreek Alkmaar.


Ook interesse in Operatie Steenbreek? Kijk op voor meer informatie op www.hortusalkmaar.nl/steenbreek.