Drukte in de Langestraat onder controle.
Drukte in de Langestraat onder controle. (Foto: Leon Vogelaar)

Looproutes en city-hosts tegen drukte

ALKMAAR - Om de massale bezoekersstromen in het centrum van Alkmaar in goede banen te leiden worden city-hostst ingezet en krijgen de straten looproutes. D

De city-hosts - herkenbaar aan speciale hesjes - informeren de bezoekers en attenderen het publiek op de 1,5 meter afstand en de gewenste looproutes op de hoofdstraten en naar de kleinere straten. Op de hoofdwinkelstraten Langestraat en Laat zijn vorige week looproutes aangebracht met pijlen. Op de Langestraat ook met een scheidslijn over het midden van de straat. Met bebording en herhalingstekens wordt mensen gevraagd rechts te houden.

Geen fietsen

Om de doorstroming en de veiligheid te bevorderen is het aan de hand meevoeren van de fiets en het stallen hiervan in het voetgangersgebied in de binnenstad niet langer toegestaan. Een maatregel die normaal ook van kracht is tijdens de kermis. Om die reden is ook een tijdelijk voetgangersgebied ingesteld op de Mient en in de Huigbrouwerstraat. Hier wordt fietsers gevraagd af te stappen. Over die route mag de fiets overigens wel aan de hand worden meegevoerd. Bezoekers wordt nadrukkelijk gevraagd de fiets te stallen buiten het voetgangersgebied in daarvoor aangewezen vakken of in de fietsenstallingen onder het Canadaplein of in de Ridderstraat. Met binnenstadsbewoners, die met de fiets op pad willen, wordt rekening gehouden.

Geen uitstallingen

In de smalle straten van de binnenstad, vaak minder dan 5 meter breed, is het voor het winkelend publiek moeilijk om de 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Zeker wanneer er ook nog eens uitstallingen voor de winkels staan. Ondernemers in de Hekelstraat, Fnidsen, Mient, Magdalenenstraat, Hoogstraat, Schoutenstraat, Payglop, Boterstraat, Houttil, Achterstraat en Huigbrouwerstraat mogen daarom vanaf 16 mei geen uitstallingen meer buiten zetten. Ze worden hierover per brief geïnformeerd.

Druktebeeld De binnenstad telt in het weekend, met name op zaterdag, meer winkelend publiek dan op doordeweekse dagen. Het is van belang, ook voor de winkeliers, dat bezoekers aan het centrum zo veel mogelijk gespreid door de week komen. Bezoek wordt gevraagd op rustige momenten de stad te bezoeken. Het druktebeeld op straat wordt continue gevolgd. Als pieken tot onverantwoorde situaties leiden, treedt het team Handhaving op. Ook is er toezicht van twee koppels van het SUS-team die normaal gesproken vaak tijdens horeca-uren worden ingezet. Zij komen in actie als bijvoorbeeld aanwijzingen van de city-hosts niet worden opgevolgd. Tekstkarren bij de toegangen tot de binnenstad heten bezoekers welkom, maar mocht het te druk worden dan worden ze hierop verzocht rechtsomkeer te maken en de binnenstad niet te bezoeken.