De achterzijde van Ringers krijgt ook een in- en uitgang.
De achterzijde van Ringers krijgt ook een in- en uitgang. (Foto: aangeleverd)

Ringers: eindelijk gaat het gebeuren

ALKMAAR - Wat heeft Alkmaar er lang op moeten wachten, maar het gaat toch écht gebeuren. De Ten Brinke Group heeft het herontwikkelingsplan voor de Ringersfabriek afgerond en start binnenkort met de verkoop van de appartementen. Zo krijgt Overstad eindelijk zijn prachtige Ringersfabriek terug.

Het plein dat voor de fabriek ligt is officieel omgedoopt tot het Ringersplein en een ontwerp voor de herinrichting vastgesteld. Met de lancering van de verkoopwebsite (https://woneninderingersfabriek.nl) door de Ten Brinke Group start de volgende fase in de herbestemming van de Ringersfabriek. Geïnteresseerden kunnen zich vanaf vandaag via de verkoopwebsite bij Leygraaf Makelaars inschrijven voor de 73 appartementen die in de voormalige chocoladefabriek gerealiseerd worden. In opdracht van de ontwikkelende aannemer de Ten Brinke Group heeft Hurenkamp Architecten samen met diverse adviseurs zoals BOEi de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het herbestemmingsontwerp voor het monument dat dit jaar 100 jaar bestaat. De voormalige cacao- en chocoladefabriek is een mooi voorbeeld van industrieel erfgoed in Alkmaar, ontworpen én gebouwd door de familie Ringers. Tot en met de sluiting in 1973 vervulde de fabriek een belangrijke maatschappelijke rol in de gemeente en de regio als werkgever voor vele Alkmaarders.

Onderdeel van het herbestemmings- en restauratieplan is de sloop van enkele kleine bouwdelen uit de jaren 80 en 90. Wat overblijft zijn de bouwdelen die gerealiseerd zijn tussen 1920 en 1951. Door de grote variatie in constructie, bouwtechniek en uitstraling heeft elk van de vijf bouwdelen en elk van de 73 appartementen zijn eigen karakter. De appartementen kennen een grote variëteit in afmeting, van 65 m² tot en met 210 m² en zijn voorzien van loggia’s, balkons en dakterrassen. Op de begane grond komen diverse horecagelegenheden.

Lees verder op pagina 3


Zo ziet Ringers er straks uit.
De Ringersfabriek in huidige staat.
Afbeelding