Afbeelding
(Foto: Annette van Dijk-Leek)

'Samen maken we er een ONTZETtend groot feest van'

ALKMAAR - Geen optocht met adembenemende praalwagens, geen plein vol zuurkool etende Alkmaarders en geen uitbundig feest op straat en in de kroegen. Door corona moest de 8 October Vereeniging gisteren beslissen de traditionele viering af te gelasten. Het feest half vieren was voor de organisatie geen optie, dus bleef er maar één ding over. Alles moest anders, 'ONTZETtend' anders. Achter de schermen wordt er al maanden keihard gewerkt aan een alternatief programma. Bestuurslid Michelle van Nieuwenhoven licht een tipje van de sluier op.

"Een 8 October viering organiseren vergt een enorme voorbereiding en daarom was het terecht om vroegtijdig te beslissen de traditionele viering te cancelen", zegt Michelle, die met haar team verantwoordelijk is voor de communicatie van het evenement. "Maar Alkmaar Ontzet moet natuurlijk wel gevierd worden, dus bood dit ook een kans om alles anders te doen. We hielden een brainstormsessie waar een viering minimaal aan moet voldoen en kwamen uit op vier pijlers: Alkmaarders, jeugd, onze leden en sponsors. Daar doen we het voor. Vervolgens vroegen we onze leden en vrijwilligers vooral met ideeën te komen. Dat werd een stapel met ruim tachtig suggesties! De beste ideeën hebben we gebundeld en ontwikkeld tot evenementen; allemaal corona-proof. Zo gaan we toch écht zuurkool eten. Alleen doen we dit vanuit huis. Alle leden krijgen een tas met inhoud. Daar zit niet alleen een heerlijk zuurkoolrecept in, maar ook bijzondere hebbedingetjes dat je zeker wilt hebben. Denk maar aan de rode sjaal die we jaren geleden uitreikten. Ook dit wordt een eenmalige uitgave."

Programma

Voor de 8 October Vereeniging ‘Alkmaar Ontzet’ spelen jongeren een cruciale rol in de viering. "Zij moeten het verhaal horen, weten wat er destijds gebeurde. Zo houden we de geschiedenis levend en daar gaat het ons om. We hebben geen lampionoptocht en ontbijt op het Canadaplein zit er ook niet in, maar via de 'ONTZET-box' - door scholen te bestellen - maken we er toch een bijzonder moment van. In de box zit niet alleen een maaltijd voor de hele klas, maar ook een – speciaal voor Alkmaar ontwikkeld - kwartetspel met acht thema's, zoals de vier helden en vier vijanden tijdens het ontzet. Leuk om te spelen en levert tegelijkertijd een bijdrage aan het historisch besef. Daarnaast maken we er samen met Vive les Gueux een muzikaal feest van, met een knipoog naar de Minikoraal Alkmaar. Deze enthousiaste groep schetst met zang en spel het strijdgewoel van de 80-jarige oorlog. Zij hebben voor komende viering een video gemaakt waarin ze op een hippe, hedendaagse manier het stedelied van Alkmaar zingen; scholieren kunnen natuurlijk meezingen. In Leiden kennen veel kinderen het stedelied van hun stad en ik heb zelf een keer gezien hoe drieduizend kinderen tegelijkertijd hun stad bezongen; zó gaaf. Dat willen we hier ook bereiken, dat jongeren trots zijn op de stad waar ze wonen. Voor de sponsors is er een glossy magazine in de maak en wat we 8 oktober voor alle Alkmaarders organiseren is een online kennisquiz. Iedere Alkmaarder kan vanuit zijn eigen huiskamer meespelen en er zijn fraaie prijzen te winnen. De kennisquiz is live vanuit de Grote Kerk en wordt gepresenteerd door nachtburgemeester Robert-Jan Wille.

Visitekaartje

Met alle online activiteiten geeft de organisatie haar 'digitale' visitekaartje af. "Het idee dat wij een oubollige organisatie zijn, kan meteen de prullenbak in. We zijn een heel enthousiaste groep mensen die middenin de maatschappij staan. We werken dit jaar ook met vloggers, die de voorbereidingen in beeld brengen zodat mensen een uniek kijkje achter de schermen krijgen. De kranslegging vindt in besloten kring plaats en de video-opnames hiervan worden online gedeeld via onze sociale kanalen. Want voor wie denkt dat wij het dit jaar rustig hebben, heeft het mis. Sterker nog, het is misschien nog wel drukker dan andere jaren. Wanneer ik tevreden ben? Als we ondanks alle beperkingen er toch een bijzondere Alkmaar Ontzet van hebben gemaakt, want deze historische dag moeten we blijven vieren, ook al is dat dit jaar ONTZETtend anders!"


Meer weten? Volg alle ontwikkelingen van de 8 Otcober Vereeniging Alkmaar Ontzet via Facebook, Instagram en de website www.8october.nl.