Afbeelding
(Foto: Mary Brommer)

Molen in ruste draait door

ALKMAAR - Annet de Ruijter en Mary Brommer bezochten Cees Piet in zijn gelijknamige molen. Cees is geboren in 1962. "We arriveren te laat op onze afspraak. De Singelparkeergarage is dicht door de brand en de parkeermeter op de Singel werkt niet. We haasten ons en kloppen hijgend op de deur van de molen. Cees is een hele vrolijke man en ontvangt ons enthousiast. Zodra we een stap over de drempel zetten wanen we ons in een andere eeuw."

Interview met Cees Piet van De Molen van Piet


Door Annet de Ruijter en Mary Brommer (fotografie)

De officiƫle naam is trouwens Molen de Groot. Gebouwd in 1769. De molen is van origine een meelmolen. De aard van de molen: meng-en malerij is ook beschermd zoals het bouwwerk een rijksmonument is . De nieuwe molen nam de plaats in van drie kleine houten Standerdmolentjes die eerder op deze plek stonden. Die drie kleine molentjes waren ook bedoeld voor het malen van graan tot meel. Deze molentjes waren demontabel zodat ze niet in het schootveld stonden voor de kanonnen op het Bolwerk ten tijden van een belegering. Dezelfde reden dat er geen bomen op het bolwerk stonden en daarom voor molens een ideale plek waren om ze neer te zetten; dat is nu wel anders helaas.

Stookkosten Energielabel Q

Dat de huidige molen bekend staat als de Molen van Piet heeft te maken met het feit dat Cees Piet inmiddels alweer de vierde generatie is die de wieken laat draaien. In 1884 gekocht door zijn over-overgrootvader die het na enkele jaren weer verkocht aan de gemeente. De familie kreeg het 1e recht. Rond 1900 is het woongedeelte aangebracht. In de onderste twee woonlagen woont Cees met zijn gezin.

Lees verder op pagina 20


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding