ALKMAAR - Wij in de wijk cakejes actie.
ALKMAAR - Wij in de wijk cakejes actie. (Foto: Vincent de Vries)

'Vier op de tien vrouwen te maken met geweld'

ALKMAAR - Maar liefst vier op de tien vrouwen heeft in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld. Woensdag 25 november is de Dag tegen Geweld tegen Vrouwen en daarom vraagt VROUWenKRACHT en het Wijkcentrum Overdie aandacht voor dit probleem. De vrouwen van VROUWenKRACHT gaan langs de deuren om een kaars af te geven en het onderwerp bespreekbaar te maken. Oranje Huis Alkmaar - onderdeel van de Blijf Groep - houdt woensdag 9 december om 10.00 uur een lezing in Wijkcentrum Overdie.

Langs de deuren om taboe te doorbreken

"Dit onderwerp staat al langer op onze agenda en wat we merken is dat er nog steeds taboe heerst", zegt Houriya Abbou, coördinator VROUWenKRACHT. "Het bespreekbaar maken en zo het taboe doorbreken is ons doel. We houden onder meer themabijeenkomsten en weerbaarheidstrainingen. Daarnaast vertellen we aan de deuren over de Infotafel Overdie, waar van maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur vrijwilligers vanuit RCO De Hoofdzaak en het wijkcentrum klaar zitten om allerlei vragen te beantwoorden. Deze vrijwilligers zijn vaak ervaringsdeskundigen dus begrijpen goed welke problemen er kunnen spelen. Zo kunnen wijkbewoners op een laagdrempelige manier hulp zoeken. Wat we de wijkbewoners ook duidelijk willen maken is dat ze er niet alleen voor staan."

Praten over geweld

Praten over geweld is volgens Houriya voor veel vrouwen moeilijk. "Zij durven het vaak niet omdat zij bang zijn of zich schamen voor wat er is gebeurd. Bovendien denken vrouwen ook nog eens dat ze falen en zelf de oorzaak van het geweld zijn.

Lees verder op pagina 6.