Afbeelding

Al bijna 100 jaar onafhankelijk

De Historische Vereniging Alkmaar (HVA) bestaat in 2025 honderd jaar. Dat is nogal wat. Zijn er in Alkmaar meer partijen die zich bekommeren om ons historisch erfgoed?

Zeker is: het landschap is de afgelopen jaren drukker geworden. Niet omdat er méér partijen zijn, maar de partijen communiceren intensiever en professioneler. Het Regionaal Archief Alkmaar, de afdeling Erfgoed van de gemeente Alkmaar en natuurlijk ons Stedelijk Museum Alkmaar ontwikkelen bijvoorbeeld schitterende verhalen.

Ook de HVA vertelt verhalen. Er zit sinds jaar en dag ontzettend veel kennis en kunde in onze vereniging. We organiseren boeiende en veelbezochte wandelingen & lezingen. Ons tijdschrift Oud Alkmaar heeft wetenschappelijke allure. Maar het is goed om te weten dat de HVA in één ding belangrijk verschilt met haar erfgoed-partners: de HVA is zelfstandig en onafhankelijk.

Is dit dan belangrijk? Jawel, het is belangrijk. Want wij vertellen niet alleen verhalen, wij beschermen (!) de historische stad ook. Wij zijn al sinds de jaren zeventig gesprekspartner voor de gemeente als het gaat om aanvragen voor verbouwingen, restauraties, e.d. En we kunnen actie voeren; Ringers is zo bijvoorbeeld behouden. En ook: de HVA heeft de campagne voor funding & realisatie van het beeld van Tante Truus verzorgd. Dat kunnen wij, wij zijn het historisch geweten van Alkmaar.


Komend jaar heeft de HVA weer ruimte voor nieuwe vrijwilligers in onze vereniging. Enkele bestuursleden en werkgroepleden zullen vertrekken en dan gaan we taken herverdelen. Vind je dit interessant? Kijk dan op onze website!


Rob Marijn, HVA