Vanaf januari krijgen ook de boa's in Alkmaar een wapenstok.
Vanaf januari krijgen ook de boa's in Alkmaar een wapenstok. (Foto: politie.nl)

Proef met wapenstok voor boa's

ALKMAAR - In Alkmaar en negen andere gemeenten start vanaf uiterlijk januari een proef waarbij boa’s in de openbare ruimte de beschikking krijgen over de korte wapenstok. Deze pilot wordt uitgevoerd voor de duur van één jaar. De opgedane ervaringen en de evaluatie van de pilot dienen als input voor nieuwe regelgeving over bewapening en uitrusting van de boa’s.

Bij de selectie voor deze pilot is onder andere gekozen voor een landelijke spreiding, waarbij rekening is gehouden met een verdeling over grootstedelijk gebied, middelgrote en kleine gemeenten/landelijk gebied waar boa's nog niet de beschikking hebben (gehad) over de korte wapenstok. Minister Grapperhaus: "We vragen veel van onze boa’s. Zij verdienen onze waardering, maar ze verdienen het ook om voorzien te worden van voldoende middelen in het kader van hun veiligheid. Met deze pilot komen we tegemoet aan een wens die al langer leeft."

Naast Alkmaar zijn ook Hoorn, Amsterdam, Capelle aan den IJssel, Leeuwarden, Valkenburg aan de Geul, Velsen, Zandvoort, Zoetermeer en Zuid-West-Friesland geselecteerd.