Afbeelding
(Foto: Faralda Houhuijsen)

Verborgen kunstenaar aan het woord

Niamh mcCullough

HOORN - Niamh mcCullough (verbonden aan Stichting Kunst in de Kas) schittert in 't boek 'Verborgen kunstenaars beleven de gouden eeuw' met haar kunstwerk 'Pretend you are a Java-monkey blowing on a gold horn'.

"Als ik naar de kunst uit de gouden eeuw kijk, houd ik vooral van stillevens. De symboliek van die schilderijen is veel interessanter dan de vele bekende portretten. Met name de vanitasschilderijen. Die verwijzen naar de ijdelheid en leegheid van het bestaan."

"Voor mijn 'Pretend you are a Java-monkey blowing on a gold horn' heb ik een Java-aap getekend. In de gouden eeuw werden apen vaak gebruikt om te laten zien hoe ijdel of hoe dwaas mensen kunnen zijn."

"Met een jachthoorn verwijs ik naar de massaconsumptie van de huidige tijd. De hoorn is verguld en de aap is getekend met een vorm van Oost-Indische inkt die ik zelf maak. Het zijn twee technieken die veel in de zeventiende eeuw werden toegepast. Ik heb met de gouden achtergrond van acrylverf toen met nu in onderwerp en techniek verbonden."

Informatie: www.kunstindekas.nl .