Burgers willen graag de handschoen samen oppakken
Burgers willen graag de handschoen samen oppakken (Foto: Pexels.com)

Burgers willen wél iets doen

REGIO - Vorig jaar presenteerde I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat het merendeel van de Nederlanders (65 procent) zich zorgen maakt om de opwarming van de aarde. Echter, ze kijken hierbij vooral naar de overheid en het bedrijfsleven. 59 procent is het eens met de stelling 'Zolang grote bedrijven hun CO2 uitstoot niet terugdringen, maken mijn acties niet uit'. Desalniettemin blijkt dat burgers best meer willen doen als de overheid initiatief neemt. Het lijkt op een motor die nog aangezwengeld moet worden, maar zodra deze loopt lijkt niets in de weg te staan.

De boodschap is duidelijk: tijd voor actie

Het onderzoek laat zien dat nog veel progressie geboekt kan worden als het gaat over duurzame maatregelen. De bereidheid is wel degelijk aanwezig, enkel lijkt het ideale 'klimaat' om dit dan ook daadkrachtig om te zetten nog niet in de 'actie modus'. Volgens burgers ligt de bal bij overheid en bedrijfsleven. Ook neemt de scepsis toe. Zorgen om het klimaat zijn van 80 procent naar 65 procent gegaan. Deze scepsis gaat over wantrouwen in politiek, pers en wetenschap. Kortom, de burger wacht op actie. De handschoenen zijn aangetrokken. De minste heil ziet men dan ook in een overheid die duurzamer gedrag bij burgers afdwingt (33 procent). De boodschap is duidelijk: tijd voor actie.

Genoeg kansen in Nederland

Wat nu?

Het I&O onderzoek werd in 2019 gepresenteerd. Niks nieuws. Toch is het interessant om te kijken naar onderliggende structuren. Nederlanders zijn kritisch en slikken niet alles voor zoete koek. Dat is maar goed ook. Als het gaat over duurzamer maken van de woning wacht men ook op de overheid. Ook blijkt hier een probleem te zitten met de informatievoorziening van overheid naar burgers. Bijna de helft van de Nederlanders zegt over de aanschaf van een warmtepomp: 'ik wacht af tot ik iets van de overheid hoor'. Genoeg kansen dus in Nederland. Cruciaal is wel de voortrekkersrol die overheid en bedrijfsleven nu moeten gaan inzetten. Anders gaan de handschoenen van de burgers weer uit. Gemiste kans, dat wil niemand, toch?

Wacht niet langer. Ga bijvoorbeeld naar duurzaambouwloket.nl voor meer informatie