Een breder perspectief van duurzaamheid: wat maakt jou gelukkig?
Een breder perspectief van duurzaamheid: wat maakt jou gelukkig? (Foto: Pexels.com)

Breder perspectief van duurzaamheid: groen van binnen groeit naar buiten

REGIO - Duurzaam bezig zijn, wat is dat nou eigenlijk? Te pas en te onpas wordt de term duurzaamheid gebruikt. Gaat het nou over zonnepanelen op het dak, gezond eten, tevreden zijn over je eigen leven of over een elektrische auto, minder gasverbruik, minder vlees eten en vaker wandelen in de natuur? Vanuit diverse perspectieven is te stellen dat al deze voorbeelden een verband houden met duurzaamheid. Duurzaam denken en doen is een breed begrip, maar wat verstaan we nou onder een duurzame ontwikkeling?

Door: Michel Ranzijn

Wat is de lange termijn winst?

Duurzaamheid kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Het eerste dat opkomt bij de term duurzaam is wellicht lange termijn of langdurigheid. Iets dat langer meegaat. Dat is zeker de juiste richting.

Definitie

Duurzaamheid gaat om iedere oplossing of denkrichting met een lange termijn visie. Echter, de officiële – vaak in de wetenschap gehanteerde – definitie van een duurzame ontwikkeling luidt: 'Een ontwikkeling waarbij de huidige wereldbevolking in haar behoeften voorziet zonder de komende generaties te beperken om in hun behoeften te voorzien'. Kritiek op deze zienswijze is dat het vaak wordt uitgelegd als 'de focus op externe factoren' zoals het terugdringen van het overmatig exploiteren van eindige grondstoffen. Veel vaker wordt ook bij een duurzame ontwikkeling gekeken naar hoe gelukkig mensen leven (interne factoren). Volgens deze zienswijze begint een duurzaam leven bij iets doen dat jou gelukkig maakt. Dat straalt uit en daardoor ontstaat een meer duurzaam leven.

Meer dan zonnepanelen

Een duurzame ontwikkeling gaat dus niet alleen om het terugdraaien van de kachel en het plaatsen van zonnepanelen of isolatie. Het draait ook om luisteren naar jezelf: wat maakt jou gelukkig? Door vaker te handelen naar datgene wat jou gelukkig maakt, wordt een gezonde stabiele situatie waarin je 'langer mee gaat' (is duurzaam) gecreëerd. Een breder perspectief dus van duurzaamheid.

Duurzaamheid draait ook om luisteren naar jezelf

Filosofische discussie

Interessante filosofische discussie. Hoe komt dit? Is het typisch 'mens' om in eerste instantie bij duurzaamheid naar externe factoren te kijken en niet naar binnen? Is het de arrogantie van de mens om de wereld – zoals we die zelf hebben gemaakt – denken op te lossen met middelen 'buiten onszelf'? Hoe dan ook. Duurzaamheid draait om het uithoudingsvermogen van systemen en processen. Alles dat binnen dat kader valt, kunnen we serieus nemen. Ja, dus ook die yogales of meditatie. Net zo belangrijk voor de 'lange termijn mens' als zonnepanelen. Of misschien wel belangrijker?

Zak chips

De werkelijke toegevoegde waarde voor een duurzame ontwikkeling van ieder deelaspect is lastig in te schatten. Reëler is dan ook om in het achterhoofd te houden dat bij iedere duurzame handeling verder gedacht moet worden. Wat is de lange termijn winst? Na het lezen van dit stuk bestaat een grote kans dat je die zak chips vanavond laat staan. Of de buurman helpt met zijn nieuwe telefoon. Pure winst. Probeer het eens.