In Ethiopië is choon drinkwater hard nodig. Helpt u ook?
In Ethiopië is choon drinkwater hard nodig. Helpt u ook? (Foto: Petterik Wiggers voor Cordaid)

'Lever draagbare kleding en schoeisel in voor tweede leven'

REGIO - Sam's Kledingactie verzorgt elk voor- en najaar een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra kleding op te halen voor het goede doel. Deze keer is er gekozen voor hulp aan Ethiopië voor het verkrijgen van schoon water en sanitair.

Sam's Kledingactie voor Ethiopië

"Sam's Kledingactie wil een groeiende geldstroom genereren voor onder meer projecten van Cordaid", laat Cindy Grootenhuis van de stichting weten. "Sam's Kledingactie heeft een grote groep trouwe vrijwilligers die zich al jaren inzet om kleding in te zamelen. Sam's wil de band met deze vrijwilligers verstevigen om ook de in de toekomst te rekenen op een gestage stroom kleding."

Inzamelen

Sam's Kledingactie zamelt op verschillende manieren draagbare kleding en schoenen en in beperkte mate huishoudtextiel in. Er zijn diverse inleverpunten. "De chauffeurs halen de ingezamelde kleding op en dat wordt getransporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Met name naar Afrika en Oost-Europa. Hier is behoefte aan goede tweedehands kleding. De kleding wordt op tweedehands markten verkocht tegen lage prijzen. Zo wordt kleding voor iedereen toegankelijk."

Iedereen die kleding en schoenen te bieden heeft, kan dat zaterdag 14 maart inleveren. De vele Sam's vrijwilligers staan deze dag klaar om de goederen in ontvangst te nemen. Naast deze speciale actiedag wordt er van maart tot en met mei op diverse adressen langere tijd kleding ingezameld. Die adressen staan op de website.

Lokale infrastructuur

In zuidoost Ethiopië ligt het gebied Liben, op de grens tussen twee etnische groepen: de Oromia en de Somali. In 2016 waren de spanningen tussen de twee groepen sterk opgelopen met als gevolg dat er grote aantallen mensen uit hun dorpen gevlucht zijn en elders een tijdelijk onderkomen gezocht hebben. Nu is de situatie gestabiliseerd en keren velen weer terug naar hun dorp. Als gevolg van hun afwezigheid en de strijd is een groot deel van de lokale infrastructuur voor watervoorziening en landbouw productie verwaarloosd of zelfs verwoest.

Levensvatbare terugkeer

Om een levensvatbare terugkeer te garanderen is het nodig dat de dorpelingen middelen van bestaan hebben en voorzieningen voor schoon drinkwater. Cordaid gaat samen met de lokale partner Racida deze mensen ondersteunen bij de terugkeer. Daarnaast zal er in het project met de verschillende bevolkingsgroepen en de lokale overheid gewerkt worden aan vredesopbouw en onderling begrip. Op die manier wordt er getracht een herhaling van de problemen uit 2016 te voorkomen.

Inleverpunten

"Breng de draagbare kleding of schoeisel naar mevrouw T. Sneek-Smit, Driestedenweg 145 in De Weere en mevrouw A. Timmer, Walingsdijk 91 in Ursem en steun dit goede doel. Zo krijgt nog mooie kleding een tweede leven."

Meer informatie staat op www.samskledingactie.nl.