Stolp met poorthek.
Stolp met poorthek. (Foto: Mart Groentjes)

Boerderijenstichting NH zoekt ruimte voor hergebruik bouwmaterialen

REGIO - Het is altijd eeuwig zonde als een mooie stolp uit het Noord-Hollandse landschap verdwijnt. Jaarlijks gebeurt dit nog ongeveer 15 keer. Iedere gesloopte stolp is er een teveel. Daarom zet de Boerderijenstichting Noord-Holland zich in om stolpen, dakpankapbergen en ander agrarisch erfgoed te behouden. Maar als dat echt niet kan, als het verval te ver is of als de stolp langs een te bouwen weg ligt, dan is het de moeite waard om de bouwmaterialen met beleid te verwijderen en op te slaan. Als ze nog in een redelijke staat zijn, tenminste. Bij renovatie, hergebruik of nieuwbouw na brand, zijn het waardevolle elementen om een andere stolp nieuw elan te geven en geschiedenis toe te voegen.

Door: Angeli Poulssen

Een stolp toch slopen? Bewaar de materialen!

"Wie wil zijn leegstaande dars, schuur of loods aan ons uitbesteden? Wij willen heel praktisch redden wat er te redden valt als een stolp dan toch moet worden gesloopt of verbouwd. En we willen graag kleinere materialen zoals muurankers, bedsteedeuren en dakpannen verzamelen, die mensen vaak nog op zolder of in de schuur hebben liggen. Wij kunnen ze weer een plek te geven bij nieuwe gebruikers. In Alkmaar is men ook heel klein begonnen met oude materialen op te slaan in de ‘monumentenloods’. En dat is nu een doorslaand succes. De vraag is er, de systematiek moet nog groeien. Eerst maar eens die lege opslagruimte vinden!", vertelt Willem Messchaert van de Boerderijenstichting NH.

Weggooien is zonde

"Bij de sloop van een stolp gaan vooral de grote onderdelen snel verloren, denk aan de vierkantstijlen, dekbalken en zwingen. Zo ook de deuren, luiken, schotten en hekken. Er is vaak geen opslagruimte op het erf. Verkoop is arbeidsintensief en levert zelden iets op. Vaak eindigt het in de container. En weggooien is zonde. Van kleinere materialen zoals tegels, plavuizen, dakgoten, regenpijpen, vergaarbakken en muurbeslag is het ook zonde als het in een container verdwijnt. Daar is minder opslagruimte voor nodig, maar toch moeten ook deze materialen ergens een plek krijgen. Laten we klein beginnen. Een dars of schuurtje waar we gratis materialen kunnen opslaan om elders te kunnen hergebruiken. Economisch, duurzaam en goed voor de stolpcontacten. Wie biedt? Eeuwige stolpenroem valt u ten deel!"

Vrijwillige spierkracht

De Boerderijenstichting wil dus starten met een initiatief om oude stolp-bouwmaterialen te verzamelen, te vervoeren en op slaan. En vervolgens weer toe te delen aan een herbouwde of nieuwe stolp. "Zo gaat niet alles verloren. Hoe het proces precies vorm gaat krijgen, is nog niet duidelijk, maar dat er opslagcapaciteit en vrijwilligers nodig zijn wel. In de stolpencommunity delen we kennis op www.stolpencommunity.nl, maar er is natuurlijk ook spierkracht nodig. Dus als je jouw gebouw, vervoermiddel of spierkracht wilt inzetten om in ieder geval een stuk stolp te redden, dan zijn we daar heel blij mee."

Meld het via info@boerderijenstichting.nl.

Opengewerkte 'sloopstolp', met herbruikbare stijlen, dekbalken en zwingen.
Authentieke tegels.