Liesbeth de Ruijter (meest links) en haar collega's van de Schakel houden de moed erin.
Liesbeth de Ruijter (meest links) en haar collega's van de Schakel houden de moed erin. (Foto: Omring)

'Het enige positieve aan dit virus is de saamhorigheid tussen mensen'

SPANBROEK - De dagbesteding van De Schakel (onderdeel van Omring) is nu drie weken dicht, maar de vier medewerkers waren niet van plan thuis te gaan zitten. Ze hebben een rooster gemaakt om in tweetallen de mensen in het verpleeghuis te bezoeken en activiteiten te organiseren. Afgelopen dinsdag gaven ze een eerste lichtpuntje. Voor het verpleeghuis stond daar ineens de orgelman.

Even naar elkaar zwaaien vanaf het balkon

Iedereen stond dinsdag op het balkon en op straat. De bewoners hadden elkaar in drie weken niet gezien. Nu konden ze even naar elkaar zwaaien tijdens de muziek. Het was echt een oppeppertje voor de hele buurt. Liesbeth de Ruijter is een van de vier medewerkers die het initiatief zijn gestart.

Daar is de orgelman

"Orgelman Jeroen van Baden uit Koedijk speelde van alles. Van Moriaantje tot altijd is Kortjakje ziek. Dat was zo leuk. Mensen die normaal bij onze dagbesteding komen stonden samen met buurtbewoners op straat te dansen - rollators werden zelfs even aan de kant gezet."

De Schakel houdt moed

Liesbeth en haar team probeert de moed erin te houden bij de mensen. "We dachten als de muziek niet naar binnen kan, dan moeten we maar naar buiten met de muziek. Zo kwamen we op het idee voor een orgel. We proberen het z'n allen draaglijk te houden."

Contact houden

De eerste week gaf nog wel rust, even geen aanloop van mensen, maar nu beginnen de bewoners onrustig te worden. Ze missen iets maar ze weten niet goed wat. De coronacrisis is niet te begrijpen voor ze. Mensen met geheugenproblemen hadden in het begin moeite met de mondkapjes, laat Liesbeth weten. "De bewoners willen graag je gezicht zien. We proberen daarom zoveel mogelijk contact te maken door veel te zingen, samen te bewegen of gewoon door naast elkaar te gaan zitten." Er zijn verpleeghuizen die kampen nu met zieken door corona, dat moet kosten wat kost bij ons voorkomen worden.

Lees verder op pagina 3.

Het orgel goed te zien vanaf het balkon.