Erwin Fillee treedt al dertig jaar op tijdens de Hoornse kermis. Door het coronavirus kan hij deze 'verjaardag' helaas niet vieren.
Erwin Fillee treedt al dertig jaar op tijdens de Hoornse kermis. Door het coronavirus kan hij deze 'verjaardag' helaas niet vieren. (Foto: aangeleverd)

E.J. Fillee dertig jaar kermiszanger

HOORN - Het is dit jaar dertig jaar geleden dat Erwin Fillee voor het eerst optrad tijdens de Hoornse kermis.

'Hopelijk zien we elkaar op 9 augustus 2021, dezelfde plek, dezelfde tijd'

In die tijd traden alleen bands op in de cafés in de binnenstad. Het Hoornsche Veerhuis had bijvoorbeeld The Telstars, De kroeg van Jan Wijnand (El Torro) had Paradise, JP Coen had Flexsibel en de Stadskroeg Jan Knijn en zijn Kornuiten. Maar het aan het Breed 25-27 gevestigde toenmalige hotel-café-restaurant De Posthoorn trad E.J. Fillee op. Een toenmalige vriend van Erwin, Peter de Graaff, was bevriend met een van de eigenaren van De Posthoorn (Dirk-Jan Scholten) en stelde Erwin aan hem voor. "Door de Posthoorn, Jopie en Willem en de crew, werd mijn naam steeds bekender."

Brandweer

Erwin blikt terug: "Het was zo ontzettend gezellig. Elke dinsdagavond met de kermis kwamen de mannen van de brandweer om mee te feesten. Dat waren geweldige mooie avonden. Samen met mijn toenmalige geluidsman Reginald van Deventer en later met mijn huidige geluidsman, die mijn geluid al 25 jaar doet, Kick van de Vooren, maakten we er een feest van. Ook met lappendagavond in café de Volendammer. Daar heb ik dat vier jaar mogen doen. Daar gingen ze bier halen aan de overkant omdat men niet meer voor- of achteruit kon om binnen drank te bestellen. Ook bij El Toro van Jan Wijnand heb ik een keertje met kermis mogen optreden. In De Posthoorn, helaas bestaat het niet meer, was altijd een gemoedelijke gezellige sfeer. Hier heb ik ruim twintig jaar opgetreden. In de beginjaren tien avonden met de kermis, later vier. Niet alleen met kermis hoor, ook feesten en partijen en de maandelijkse feestavonden. Hierdoor heb ik me verder kunnen ontplooien en daar ben ik Willem Hollander en Jopie Peeman nog steeds heel erg dankbaar voor."

Knalfuif

Het was de bedoeling dat Erwin nu voor de elfde keer zou optreden bij De Pofferjeskraam bij de familie Beekvelt die, samen met de Gemeente Hoorn, de 'jeugd van vroeger' op de senioren-maandag een gezellige middag wilde geven met poffertjes en een drankje. Ook de dienstdoende wethouder en zelfs de burgemeester zouden komen om de poffertjes uit te delen.


"Het zou dus een soort verjaardag worden; dertig jaar kermiszanger. En ik mocht van het kermisteam iets extra's doen. Helaas, door de coronacrisis gaat niets door. Hopelijk zien we elkaar op 9 augustus 2021, dezelfde plek, dezelfde tijd. Dan maken we er een knalfuif van! Blijf gezond, pas goed op uzelf en op uw omgeving", besluit Erwin.