Na het snuiten van de neus gooien sommige mensen de papieren zakdoekjes in de berm.
Na het snuiten van de neus gooien sommige mensen de papieren zakdoekjes in de berm. (Foto: aangeleverd)

Witte exoten in de berm

DE WEERE - "Het is verbazingwekkend, hoe weinig zwerfvuil er momenteel langs de wegen ligt", zegt 'Stille Raper' Anne de Bruin- van de Graaf uit De Weere. "Ik kan mijn geluk niet op! Het scheelt echt zo veel."

Minder vuil in de bermen

Anne haalt op haar fiets elke week -normaal gesproken- zo'n veertig tot vijftig blikjes op, vijftien tot twintig plastic flesjes en een hele zak met restvuil langs haar achttien kilometer lange zwerfvuilroute. "Ik heb nu drie weken niet geraapt. Vorige week raapte ik dertig blikjes, zes plastic flesjes en een halve zak restvuil bij elkaar.

Andere bron van ergernis

Echter... er verschijnen steeds meer 'witte exoten' in de berm. Exoten zijn planten of dieren, die niet echt horen in ons leefmilieu. Ze gaan vaak woekeren en verdringen inheemse planten of dieren.

Deze 'witte exoten' zijn achteloos weggegooide papieren zakdoekjes.

Prima dat men de richtlijnen van het RIVM opvolgt en papieren zakdoekjes voor een loopneus gebruikt! Alleen... neem die gebruikte zakdoekjes gewoon weer mee. Het is geen gezicht, het is slecht voor onze leefomgeving en wellicht verspreidt iemand onbedoeld het coronavirus."

De Weerense hoopt van harte, dat het coronavirus snel onder controle is en dat de mensen hun dumpgedrag ook onder controle krijgen.

Meer informatie over 'stille rapers' is te verkrijgen via Anne de Bruin-v.d.Graaf, annedebruin@simpc.nl.