De Dag van de Zorg wordt 12 mei gehouden.
De Dag van de Zorg wordt 12 mei gehouden. (Foto: aangeleverd)

De Dag van de Verpleging al meer dan een halve eeuw gevierd

REGIO - De dag van de verpleging bestaat in Nederland al meer dan een halve eeuw. Waarom is deze dag in het leven geroepen en hoe is deze ontwikkeling verlopen? Gaat het meer dan alleen een plakje cake bij de koffie?

De Dag van de Verpleging wordt elk jaar op 12 mei gehouden. Want 12 mei 1820 is de geboortedatum van Florence Nightingale, die algemeen wordt beschouwd als grondlegster van de moderne verpleegkunde. Sinds 1965 is 12 mei International Nurses Day. Vanaf 2013 wordt deze dag ook wel de Dag van de Zorg genoemd.

De dag werd ingevoerd door de Internationale Raad voor Verpleegkundigen (International Council or Nurses, ICN). Dorothy Sutherland, een medewerkster van het Amerikaanse Ministerie van Volksgezondheid, stelde in 1953 voor aan de toenmalige president om een 'verpleegstersdag' uit te roepen; hij verwierp dat idee.


Maar in januari 1974 werd de geboortedatum van Nightingale gekozen om deze speciale dag te vieren. Tegenwoordig geldt in Amerika de hele week voorafgaand aan 12 mei als National Nurses Week.

Soms staan mensen niet altijd stil hoe belangrijk het werk van verpleegkundigen en verzorgers eigenlijk wel is. Natuurlijk, het is hun baan en werken moeten zoveel mensen. Maar er zijn weinig branches waar bevlogenheid en passie zo nadrukkelijk om de hoek komen kijken. Vooral in deze tijd. De werknemers in de zorg steken hun ziel en zaligheid in hun beroep. Dit alles met een duidelijk doel voor ogen: anderen beter maken en hulpbehoevende verzorgen!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding