Wie helpt Sandra Slot?
Wie helpt Sandra Slot? (Foto: aangeleverd)

Help mee geld inzamelen voor een Canta voor Sandra

REGIO - Diana van Gelder uit Amsterdam-noord en Tessa Boelis uit De Goorn zijn een actie gestart om een Canta te kopen voor Sandra Slot uit Zaandam. Zo hopen ze haar wat meer vrijheid te geven.

'Onafhankelijk zijn is mijn doel'

Sandra kreeg rond 2007 de diagnose Ehlers-Danlos, kortweg EDS. Dat is een zeldzame afwijking aan het bindweefsel er zit een fout in het collageen en daardoor maakt het lichaam overuren om alleen maar overeind te blijven. "Er gaat van alles uit de kom en voor bijna alles heb ik ondersteuning nodig in de vorm van braces en silversplints", laat Sandra weten. "Uiteindelijk kwam ik na veel gedoe in 2013 vanuit een scootmobiel in een elektrische rolstoel terecht en een handbewogen rolstoel kreeg ik om mee te nemen. Ook kreeg ik speciaal regiovervoer en Valys, omdat ik niet goed kon zitten, zowel in mijn rolstoel als in de auto. Ik had namelijk extreme bekkeninstabiliteit door de EDS."

Zingen

Een aantal jaar kon Sandra alleen maar liggen en probeerde in het weekend mee te gaan zingen met haar man Edwin, omdat dat hun passie/uitlaatklep is en vervolgens moest ze dat bezuren en kon helemaal niets meer. "Dat heb ik een aantal jaar gehad totdat ik op wilde staan om met oud en nieuw ons café te openen en ik helemaal niet meer kon lopen. Uiteindelijk zijn we alles kwijt geraakt zowel privé als zakelijk. En ik werd alleen maar slechter. We verhuisden naar een gelijkvloerse flat. Ons huis kon terug naar de bank en tegelijkertijd ging het bedrijf waar mijn man werkte failliet. Ik krijg geen wajong, want ik heb altijd gewerkt en krijg geen WAO (WIA tegenwoordig), omdat ik toen volgens hun al ziek was (de bekkeninstabiliteit tijdens de zwangerschappen van mijn kinderen). Toen Edwin en ik eindelijk in 2011 gingen samenwonen, raakte ik ook nog mijn uitkering kwijt bij de sociale dienst."

'Ondanks tegenslagen hebben we het altijd gerooid'

Altijd gered

Ondanks de vele financiële tegenslagen hebben Edwin en Sandra het altijd gered met elkaar. "Tot de dag dat ik echt niet meer kon lopen, vanaf toen ging het bergafwaarts en lag ik veelal in mijn bed. Maar dat was nog niet alles... Ik bleek ook veel vitamine B12 tekort te hebben en naast de EDS heb ik secundair fybromyalgie, want dat hoort daarbij, en ik heb Lipoedeem, waardoor de vocht zich ophoopt in mijn benen. Als ik mij niet voldoende beweeg, wat een probleem is, blijft dit in stand."

Operatie

Tessa: "Sandra is in 2018 twee geopereerd, waarbij haar si gewricht is vastgezet en het lukte haar weer te lopen. Zelfs zo goed dat ze haar rolstoelen kon laten staan. Wat een doorzetter! Sandra heeft onder meer een cursus nagelstyliste gedaan en hoopt zo op een betere toekomst."

Doorpakken is de enige optie voor de doorzetter

Mantelzorger

Omdat Sandra geen inkomen heeft, kwam ze in de schuldsanering terecht en de voedselbank. "Edwin heeft het een en ander meegemaakt en daardoor PTSS. De gemeente Zaandam wil dat hij mijn mantelzorger wordt en veertig uur per week werkt, want anders wordt de schuldsanering ingetrokken. Het liefste wil ik aan de slag en uit de schuldsanering, doen wat ik leuk vind; zingen en nagels. Dat kan niet omdat de gemeente geen medische gegevens heeft."

Weer tegenslag

De Zaandamse kreeg op 31 maart de diagnose MS. Ik had vanaf oktober vorig jaar weer veel klachten erbij. In 2002 had ik een oogzenuwontsteking die invloed heeft. Een paar jaar geleden zijn MRI’s gemaakt, maar niets was zichtbaar genoeg. Nu is alles uitgebreid en kreeg ik de diagnose wel. Via de gemeente heb ik de rolstoelen en sinds twee jaar vervoer. We vroegen een bus aan om mobiel te blijven, maar die kregen we niet. Een Canta (overdekte brommobiel) behoort ook niet tot de mogelijkheden. Dat is voor mij de ideale oplossing. Mijn handbewogen rolstoel is inmiddels aangepast met elektrische besturing en ik kan die zo meenemen in de Canta en overal naartoe kunnen. Onafhankelijk zijn is toch het mijn doel."

Een canta voor meer vrijheid kost 3.500 euro

Veel geld

Tessa: "Een Canta kost veel geld, namelijk 3.500 euro. Diana en ik willen graag geld inzamelen om Sandra te helpen. Hopelijk willen mensen ook helpen om Sandra haar vrijheid terug te geven die ze verdient. Mensen die meer willen weten, kunnen via tessa.lovee@hotmail.com informatie krijgen."