Sport brengt mensen samen en maakt het leven een stukje mooier.
Sport brengt mensen samen en maakt het leven een stukje mooier. (Foto: Aangeleverd)

Sport toekomstbestendig? Handen ineenslaan in Enkhuizen

ENKHUIZEN - Esther Roelofs is sportformateur in Enkhuizen. Zij is aangesteld om organisaties en financiën van de sport in Enkhuizen 'toekomstbestendig' te maken en om sport leuk en toegankelijk te maken voor alle inwoners, in alle levensfasen.

Sportbeoefenaar 3.0 zoekt nieuwe vormen van sport

Esther is door het Rijk aangesteld als sportformateur om dit proces te begeleiden.

Haar doel is om eind maart een Lokaal Sportakkoord Enkhuizen te sluiten met alle sportaanbieders, beweegaanbieders, welzijnsorganisaties, zorgaanbieders en andere aanverwante organisaties uit Enkhuizen.

"Door van elkaar te leren en elkaar te versterken willen we sport en bewegen voor alle inwoners in Enkhuizen mogelijk maken."

Toekomst

Wat betekent dat: sport en bewegen toekomstbestendig maken? Esther: "Het is van belang dat zowel de sport en gezondheidszorg als maatschappelijke organisaties meer de handen ineenslaan. De sportbeoefenaar 3.0 is op zoek naar nieuwe vormen, daar moet de georganiseerde sport in mee en zich sneller op aanpassen."

Accommodaties

Esther verwacht een levendige discussie en een open houding. "In Enkhuizen zal het onderwerp accommodaties wel een bespreekpunt zijn. Ik verwacht dat nieuwe samenwerkingsvormen ontstaan en betere ondersteuning voor sportclubs, maar ook een betere samenwerking tussen gemeente, buurtsportcoach, lokale sportadviseur, sportclubs en maatschappelijke organisaties. Ik hoop dat we vooruit kijken en niet teveel in grenzen denken! Ik geloof in de kracht van sport. Het brengt mensen samen en maakt het leven een stukje mooier."

Budget

Het Lokaal Sportakkoord is geïnspireerd op het Nationaal Sportakoord. Dit akkoord is gesloten door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG)/ Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en sportkoepel Nationaal Olympisch Comité en Nationale Sport Federatie (NOC*NSF). Esther: "Eind maart leveren we ons plan, ons sportakkoord Enkhuizen, in bij VSG, VWS en NOC*NSF en vragen meteen een implementatiebudget aan. Hiermee kunnen we in april direct aan de slag en invulling geven aan onze plannen."

Gezamenlijke start

Op 21 januari is er een gezamenlijke kick-off om te komen tot een Lokaal Sportakkoord Enkhuizen. Iedereen die zich betrokken voelt bij sport in Enkhuizen is welkom.

Kick-off 21 januari belangrijk moment in proces: laat je stem horen!

Esther: "Tijdens de aftrap is het van belang dat iedereen kan meepraten over wat hij/zij nu belangrijk vindt in Enkhuizen. Waar moeten we op inzetten? In welke wijken moeten we meer doen voor ouderen, mindervaliden, jeugd met gedragsproblemen of families in financiële nood die een sport lidmaatschap niet kunnen betalen? Benutten we openbare ruimtes voldoende, moeten we accommodaties verduurzamen, zijn er voldoende speel- en beweegpleinen? Kunnen we ons aanbod flexibiliseren? Wat doen we aan beweegonderwijs? Worden sportbestuurders en trainers voldoende begeleid?"

Nieuwe initiatieven

Na de kick off wordt in kleinere werkgroepjes de verschillende thema's geconcretiseerd.

"Wat is nodig, welke organisaties, welke budget, welke kennis, wat moet dan anders? Het Lokaal Sportakkoord dient een open en dynamisch karakter te krijgen. Dat betekent dat er in de uitwerking ruimte is voor nieuwe ontwikkelingen en lokale initiatieven. Uiteraard kijken we ook naar het versterken van goedlopende bestaande initiatieven. Partijen worden onderdeel van een ondernemend en actief netwerk dat elkaar lokaal gaat versterken. En hopelijk blijft in de toekomst het netwerk bestaan en blijven partijen elkaar opzoeken." Aanmelden kick-off via esther@sportmarketingbureau.org.