Afbeelding
Dick IJff

10 vragen aan Dick IJff

Kolf is een leuk spel, waar je ook wat verslaafd aan raakt. In de kolfsport kennen de meeste kolvers elkaar ook. De toekomst is moeilijk te voorspellen, maar de ledenaantallen lopen terug in zijn totaliteit en je moet als bestuur je best doen om er mensen bij te krijgen.

Vraag Jan Hoedjes:         Hoe zie jij de toekomst van de kolfsport?

Wie bent u?

Mijn naam is Dick IJff. Ik ben gepensioneerd, maar ben werkzaam geweest als kok en later als treinconducteur bij de NS.

Van wie bent dr ien?

Mijn vader was Jan IJff en mijn moeder was Grietje Keppel, beiden geboren Langedijkers.

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben geboren aan de Dorpsstraat 112 (vroeger) te Noord-Scharwoude. Later zat de Marktwinkel in dit pand, tegenover de drogist en warenhuis Kool. In het hart van Noord-Scharwoude. Op 7 jarige leeftijd verhuisden we naar de Juliana van Stolbergstraat. Daar was het mooi toeven, vlak bij de Veiling waar altijd van alles gebeurde, daar was ik vaak te vinden. Ook voetballen op het grasveld op de plaats van waar later bejaardencentrum Zonoord is verrezen.

Wat is de mooiste plek van Langedijk?

Momenteel het recreatiegebied en de Kleimeer. Alleen vind ik het jammer dat dit in de exploitatie in de commercie getrokken dreigt te worden omdat meerdere financiële partijen zich terug trekken. Als het gebied onder exploitatiedruk maar niet vermorzeld wordt .De naastgelegen Kleimeer is een uniek historisch natuurgebied dat rust nodig heeft.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar

De huizen waar mijn opa's en oma's woonden zijn er gelukkig nog en ik hou van de historie. Langedijker Verleden doet veel goed werk voor de historie.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Vuurwerkoverlast en ook overlast met Pinksteren bij het Luilakken. Voor beide geldt dat sommige mensen denken ongestraft de beest uit te kunnen hangen met die dagen.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Altijd jezelf blijven en niet een ander zijn stokpaardje berijden.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat als er eventueel gemeenschapsbouwen of cafés verdwijnen er dorpshuizen zullen blijven of komen. Deze hebben een functie voor de samenhang van de bevolking en het verenigingsleven. Dit moet de gemeente niet afschuiven op de marktwerking. Die willen alleen de krenten uit de pap.

Wie is uw opvolger in deze rubriek?

Mark Kroon, een van de twee uitbaters van de Roode Leeuw. Hoe zie jij de ontwikkelingen in Horeca in de toekomst? Het lijkt wel of de horeca zich opnieuw moet uitvinden qua verdienmodel.