Ingezonden brief

Koedijk als geheel weer bij één gemeente

Koedijk is van oudsher één dorp.

Alleen door geschuif met gemeentegrenzen is het noordelijkste deel bij Langedijk gevoegd.

Langedijk heeft, door de fusieplannen met Heerhugowaard, het deel Koedijk als dorpskern bestempeld.


De dorpskern van koedijk ligt in Alkmaar, maar ook alle voorzieningen voor ons, zoals scholen, verenigingen, artsen, therapeuten, winkel, openbaar vervoer, brievenbus, enzovoorts.

Onze toegangsweg naar de gemeente Langedijk voert langs het westelijke deel van de Nauertogt!


Rij er eens langs op een regenachtige dag, met de auto of op de fiets en als je heel stoer bent wacht je ook nog tot het donker is. Succes!

In april 2019 ben ik in ons deel van Koedijk langs de huizen gegaan om de mensen te vragen wat hun voorkeur is, Alkmaar of Heerhugowaard.

De uitslag was dat 82% ervoor koos om bij Alkmaar gevoegd te worden.


Deze enquête is, na aandringen van een raadslid, op 20 mei 2019 op het gemeentehuis officieel aangenomen door burgemeester Mw. L. Kompier.

Hiervan zijn foto's gemaakt en één ervan is terug te zien in het derde Fusie Magazine dat door beide gemeentes wordt uitgegeven, alleen wel zonder de datum en de uitslag van de enquête.

Uit de in opdracht van de gemeente door I&O uitgevoerde enquête hierna, blijkt dat ca 70% van de respondenten hun voorkeur uitspreken voor aansluiting bij Alkmaar, hetgeen eveneens een ruime meerderheid vormt.

In augustus heb ik nog een aantal mensen die ik eerder niet thuis trof, naar hun mening gevraagd en daardoor is de keuze om bij Alkmaar gevoegd te worden, gestegen naar 85%.

Dat is toch een duidelijke wens van een zogenaamde dorpskern!

Er is geen maatschappelijk draagvlak voor een aansluiting van Koedijk/ Langedijk bij de fusie met Heerhugowaard en je moet je dan ook afvragen waarom het democratisch beginsel NIET door het gemeentebestuur wordt gerespecteerd.

Margreet van Wissen – van de Woestijne, Koedijk