Afbeelding
(Foto: Attika Architekten Amsterdam)

Nieuwe kansen voor dorpshart Bergen

BERGEN - Wethouder Klaas Valkering werkte er al aan sinds het begin van de zomer vorig jaar. Toch was het goede nieuws vorige week voor bijna iedereen een verrassing: wellicht komen dan toch nog alle neuzen dezelfde kant op te staan voor vernieuwing van de Harmonielocatie in centrum Bergen.

Door Ed Bausch

Lang was het plan met een Aldi-supermarkt erbij een splijtzwam in de gemeenschap, een langdurige soap, waarin het soms onduidelijk was wie er iets over kon zeggen.

Terug naar kleine schaal

Jan Grondhout van de BBC: "De terugkeer naar het plan 1.0 (zonder supermarkt) zoals nu wordt voorgesteld is de eerste stap. Daar zijn we heel blij mee. Dat plan had destijds alle procedures van inspraak doorlopen. De problemen ontstonden toen de aanbesteding mislukte en er een ander plan kwam, met supermarkt. Toen ging het mis met de participatie."

Wetten des lands

René Meijer van Mooier Bergen zegt ook blij te zijn met de ontwikkeling. "Wij hebben uit 100% gemeenschapszin, en nota bene op uitnodiging van de gemeente, ongelooflijk geïnvesteerd om bij te dragen aan iets goeds op die plek. En ja, daar waren we vasthoudend in, omdat het nieuwe plan op alle fronten niet klopte. Soms werden we, ook door de politiek, afgeschilderd als drammers. Maar dat zijn we helemaal niet. We willen gewoon dat als er iets voor decennia wordt gebouwd op zo'n kenmerkende plek dat het dan goed is, dat het passend is.

En de Raad van State oordeelde gewoon: dit plan is niet passend bij de wetten des lands. De focusagenda van de gemeenteraad haalde de maatschappelijke groeperingen er weer bij en de wethouder benoemde het oude plan 1.0 als keiharde randvoorwaarde om te proberen de zaak alsnog tot een goed einde te brengen en dus konden we in ons gesprek met de wethouder onze steun daaraan geven."

Afbeelding
Afbeelding
Attika Architekten Amsterdam
Afbeelding