Ouderen kunnen een beroep doen op de belastinginvullers van de ouderenbonden.
Ouderen kunnen een beroep doen op de belastinginvullers van de ouderenbonden. (Foto: Pixabay)

Inkomstenbelasting laten invullen door leden ouderenbonden

REGIO - Leden van de ouderenbonden willen graag helpen met het invullen van de belastingaangifte.

Wie gepensioneerd is en een verzamelinkomen tot 35.000 euro heeft (alleenstaand) of tot 50.000 euro (gehuwd of samenwonend), kan als lid van een ouderenbond gebruik maken van de 'belastinginvullers' van de ouderenbonden. Die werkt op basis van vrijwilligheid. Wel brengt de invuller gemaakte onkosten, zoals reis- , kopieer- en printkosten in rekening. De vergoeding bedraagt overigens nooit meer dan ongeveer 10 euro per huishouden.

De machtigingscodebrief wordt vaak begin van het jaar automatisch verzonden aan burgers die vorig jaar ook gebruik maakten van dergelijke code. Deze code is nodig in de situatie dat de burger iemand anders wil machtigen voor het doen van de aangifte inkomstenbelasting. De code wordt naar het huisadres gestuurd van de burger die hulp vraagt. Dus alleen voor diegenen die in 2018 ook een code hebben gehad. Iedereen moet voor elk jaar een nieuwe belastingcode hebben. Deze kan worden aangevraagd bij de belastingdienst 088-1236555. Binnen vijf dagen komt deze in een witte envelop in de brievenbus.

Jaarlijks helpen de gezamenlijke ouderenbonden zo'n 125.000 leden met het doen van de aangifte inkomstenbelasting. In meer dan 12.000 gevallen regelen wij huurtoeslag en meer dan 15.000 leden profiteren jaarlijks van zorgtoeslag. Dankzij de inzet van bijna 2.600 vrijwillige belastinginvullers, die hier in de eerste maanden van het jaar erg druk mee zijn.

Meer informatie kan opgevraagd worden via Cisca Groeneveld, tel. 0229-201519.