Het begon allemaal voor Merel bij Bestevaer in Medemblik.
Het begon allemaal voor Merel bij Bestevaer in Medemblik. (Foto: ROOS BAHR)

'Goede keuzes maken en wie weet komt mijn droom uit'

MEDEMBLIK - Merel Braaksma uit Medemblik is pas 12 jaar oud, maar al heel goed in de zeilsport. Haar talent is niet onopgemerkt gebleven door professionele coaches. Samen met haar trainers heeft ze zich een ambitieus doel gesteld: deelnemen aan de Olympische Spelen.

Merel Braaksma heeft de wind in de zeilen

Voor Merel begon het allemaal bij Watersportvereniging Bestevaer in Medemblik. "Daar stapte ik voor het eerst in een zeilboot", vertelt Merel. "Toen ik 7 jaar oud was, begon ik in een Optimist. Dat is een kleine boot waar de meeste kinderen de beginselen van het zeilen leren. Toen ik het eenmaal een beetje onder de knie had, vond ik het hartstikke leuk."

Overstap

De Medemblikker wilde op een gegeven moment meedoen aan wedstrijden. "Tijdens mij bezoek aan de HISWA sprak ik met de baas van Zeilvereniging & Regatta Center Muiderzand. Hij nodigde me uit om daar te komen kijken. Inmiddels zeil ik daar 2,5 jaar. Bij Bestevaer wordt recreatief gezeild en in Muiderzand staat alles in het teken van wedstrijden. Tijdens de wedstrijden die ik in Muiden zeilde, eindigde voor de eerste keer in de Top-10." Onlangs maakte Merel de overstap naar een grotere boot.

"Ik vaar nu in een Laser 4.7. Het is best wennen. Het zeil is een stuk groter, dat maakt het bij hardere wind zwaarder. Ik ben vroeg overgestapt naar dit type boot. Meestal switchen zeilers op 14 jarige leeftijd. Dat komt door mijn lengte. Ik werd te groot voor een Optimist en dat werkte in mijn nadeel. Mijn concurrenten waren kleiner en lichter, dus het was lastig voor mij om vooraan te varen. Gewicht is heel belangrijk bij deze sport."

Samen

Niet alleen op het water legt Merel een flink aantal mijlen af, maar ook op de weg. "De wedstrijden vinden door heel Nederland plaats, maar ook bijvoorbeeld in de buurt van Marseille. Samen met mijn vader Ruud ben ik elk weekend onderweg. Hij zeilde vroeger zelf ook. Hij staat dan niet de hele dag op de kant, maar is zelf ook bezig. Hij vaart mee op de rescueboot en helpt de coaches. Op deze manier hebben we allebei het gevoel dat we het samen doen en dat vind ik erg leuk."

Olympische Spelen

Merel legt de lat hoog voor zichzelf. "Mijn grote droom is om ooit mee te doen aan de Olympische Spelen. Dat wil ik zo graag. Gelukkig spreken mijn trainers geregeld hun vertrouwen in mij uit en dat is heel fijn. Als ik mijn gestelde doel niet haal, dan wil ik coach worden. Zolang het maar iets met sport en water te maken heeft. Zwemmen doe ik ook heel graag, daarom ben ik nu zwemjuf."

Het is niet voor niets dat Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester Merels grote voorbeeld is. "Ik zag Marit een keer en ben toen met haar op de foto geweest. Nu is Marit met haar broer en coach Roelof in Tokio om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Hij is op zondagen ook vaak in Muiderzand te vinden. Roelof adviseerde mij om deze winter de overstap te maken van de Optimist naar de Laser 4.7. Een goede keuze en wie weet komt mijn droom uit."

Door: Roos Bähr/Medemblik Actueel.

Merel aan het IJsselmeer.