Fred Knijn achter een drumkit bij Artiance waar hij ooit les gaf.
Fred Knijn achter een drumkit bij Artiance waar hij ooit les gaf. (Foto: vincentdevries.nl)

Drumdemand wil het publiek entertainen

ALKMAAR - "Als ik minimaal 24 man heb, is het goed. Dan lopen er zes rijtjes van vier mensen al drummend in de Grote Middagoptocht op 8 oktober mee door de binnenstad van Alkmaar", glundert Fred Knijn; initiator van Drumdemand: een kersverse walking percussiegroep. "De leden van Drumdemand lopen mee in jaren '30 kleding, compleet met bretels, wijde pijpen en gleufhoed. Zo ontstaat er een unieke uitstraling. Dan loopt er wat."

Walking percussiegroep luistert 8 oktober Grote Middagoptocht op

Fred Knijn (60) groeide op in het centrum van Alkmaar waar hij op jonge leeftijd in aanraking kwam met muziek. "We woonden op de Oudegracht waar vlakbij aan het Kwerenpad de muziekvereniging Excelsior repeteerde. Daardoor geïntrigeerd haalde ik als vijfjarig jongetje bij de schoenmaker op Klein Nieuwland lege schoenendozen op waar ik met een stokje op ging drummen. Van lieverlee werden dat blikken, want ja hoe ouder je wordt, hoe meer herrie je wilt maken."

Revolutie

Toen Knijn in 1966 het Alkmaars Trompetterkorps voor het eerst zag lopen zorgde deze kennismaking voor een totale revolutie in zijn leven. "Op dat moment was ik al lid van Excelsior. Ik vond het allemaal gewéldig. In '71 trad ik toe tot het Jeugdtrompetterkorps als trommelaar. Ik was heel fanatiek en eigenlijk ook wel talentvol. Toentertijd deden er tijdens de Taptoe voorafgaand aan 8 oktober veel muziekkorpsen mee, waaronder wij. Moet je nagaan, allemaal jongens die de ouderen wilden nadoen. Dat was voor ons een sensatie." Op 14-jarige leeftijd mocht Fred dan eindelijk meedoen in het Alkmaars Trompetterkorps. "Ja, ik weet nog goed dat ik toen de snaredrum moest inruilen voor de jachthoorn. De eerste paar jaar heb ik dus jachthoorn gespeeld en pas daarna heb ik drumlessen genomen."

Kabasa

Via de Volksmuziekschool en het Alkmaars Conservatorium schoolde Knijn zich tot musicus en docent slagwerk, waarna hij nog een tweejarige opleiding in de lichte muziek volgde. "Tijdens mijn studie gaf ik les bij Excelsior, waar het allemaal begon. Toen Wim Renooij en Jan Ruijter - ook oud-leden van het Trompetterkorps Alkmaar - op een goed moment de slagwerkgroep Kabasa oprichtten, werd ik benaderd voor de rol van instructeur/componist. We liepen met zo'n 30 à 35 kids op verschillende concoursen en we kwamen binnen no time uit in de eredivisie. Je hield ervan of niet, maar de muziek van Kabasa zorgde altijd wel voor een leuk effect."

Lees verder pagina 18.