Trudy Tuin kreeg haar administratie weer op orde met hulp van Humanitas.
Trudy Tuin kreeg haar administratie weer op orde met hulp van Humanitas. (Foto: Roy Beusker)

De stapel werd steeds hoger

(Advertorial)

DEN HELDER/SCHAGEN - "Als ik er op een dag niet meer ben, vind je alles in die la." Tom deed altijd de administratie, dat was zijn taak. Maar toen hij overleed, bleef zijn partner Trudy achter met een la waar ze weinig van begreep. De rekeningen stapelden zich op en Trudy raakte het overzicht kwijt. Via de gemeente kreeg ze hulp van Humanitas. "Frans was de draaiende motor die ik nodig had."

Trudy Tuin kreeg administratie op orde met hulp van Humanitas

Het is nog maar kort geleden dat alles in Trudy's leven veranderde. "Tom Werd heel erg ziek en kwam in het ziekenhuis te liggen. Na twee en een halve maand is hij overleden."

Financiƫle klap

Naast verdriet kreeg Trudy ook nog eens een financiƫle klap. " Omdat we niet getrouwd zijn, hebben we in onze 22 jaar samen geen pensioen opgebouwd. Vrijwel alles gaat dus naar zijn kinderen en zijn ex-vrouw. Daarbij werd ik kort na zijn overlijden 66 en stopte met werken, zodat ik nu alleen mijn AOW heb en een heel klein beetje pensioen."

Ik wilde het wegduwen

In die nieuwe situatie moest Trudy voor het eerst aan de slag met bankzaken, de hypotheek, verzekeringen en alles daaromheen. "Alle post die binnenkwam, belandde op de hoek van de tafel. Wat was afgehandeld ging naar het kastje. Maar de stapel op tafel werd steeds maar hoger. Ik wilde het van me wegduwen. Mijn hoofd zat vol, ik kon niks meer."

Humanitas ingeschakeld

Een collega tipte haar om contact op te nemen met de gemeente. Via de afdeling maatschappelijk werk werd Humanitas ingeschakeld. "Ik kreeg Frans van Dijk aan de telefoon. Ze is heel even stil. "Die man heeft zo ontzettend veel voor me gedaan." Frans werkte met haar de stapel weg en leerde haar internetbankieren. Ze leert een handig systeem voor het papierwerk en denkt aan een computer.

Manieren om te besparen

Samen met Frans ging Trudy op zoek naar manieren om te besparen. "Met ledlampen bijvoorbeeld." Trudy wijst naar de lichten boven de tafel. "Ik heb mijn auto ingeruild voor een tweedehands Aygo. En ik heb twee heel oude koelkasten vervangen. Ze verbruikten heel veel energie." Ze laat haar nieuwe koelkast zien. Trudy is trots, ze veranderde vaneen vrouw in de put naar een vrouw die haar boontjes dopt. "Het komt door Frans. Ik zou hem graag een enorme veer in zijn bips steken. Hij hielp me weer aan de gang."